Οι περισσότεροι γονείς έχουν να διηγηθούν μία ιστορία που το παιδί πνίγεται κατά τη διάρκεια του φαγητού. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και περιπτώσεις, που οι γονείς δεν κατάφεραν να σώσουν το μικρό τους. Για τέτοια περιστατικά λυπούμαστε πολύ και παρόλο που πιστεύουμε ότι υπάρχει αυτό που λέμε “η κακιά στιγμή”, υποστηρίζουμε ότι ως γονείς και ως επαγγελματίες που δραστηριοποιούμαστε σε κλάδο που σχετίζεται με τα παιδιά, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα.
Από την Πάμελα Λύτρα
Η ομάδα της Wonderland πιστεύει στην πρόληψη και την κατάλληλη προετοιμασία. Μόνο έτσι υπάρχουν ελπίδες να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να προσφέρουμε τις απαιτούμενες πρώτες βοήθειες σ’ ένα παιδί.
Πατήστε εδώ και είτε ένα χρήσιμο βίντεο για Πρώτες Βοήθειες!
Πρώτες βοήθειες για τον πνιγμό
Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε, είναι να απομακρύνουμε το ξένο σώμα. Αν αυτό δεν επιτευχθεί στο αρχικό στάδιο του πνιγμού και φτάσουμε στο σημείο που το παιδί δεν έχει πλέον οξυγόνο, κάνουμε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Πως γίνεται το καθένα από τα παραπάνω δύο βήματα;
- Απομακρύνουμε το ξένο σώμα: “Χτυπάμε” το παιδί στην πλάτη, συγκεκριμένα ανάμεσα στις δύο ωμοπλάτες, πέντε φορές. Αν πρόκειται για βρέφος (τονίζουμε ότι τα μωρά πνίγονται συχνά από το γάλα), πιάστε το μωρό σας από τους αστραγάλους και κρεμάστε το ανάποδα ακριβώς όπως το κρατάει ο μαιευτήρας την ώρα που γεννιέται. Αυτός είναι ο κατάλληλος και πιο άμεσος τρόπος ώστε τα υγρά να οδηγηθούν από την αναπνευστική οδό προς τα έξω. Αν όμως το μωρό πνίγεται από κάποιο αντικείμενο, επιστρέφουμε στις πρώτες βοήθειες με στόχο την απομάκρυνση του ξένου σώματος. Ξαπλώστε το παιδάκι με το πρόσωπο προς τα κάτω πάνω στον βραχίονά σας, στηρίζοντας το κεφάλι του με το ένα χέρι. Κρατήστε το κεφάλι χαμηλά- χαμηλότερα από το σώμα- και δώστε του 5 μικρά χτυπήματα στην πλάτη (όπως είπαμε παραπάνω, ανάμεσα στις ωμοπλάτες).
- Κάνουμε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ): Και αυτή η μέθοδος απαιτεί ψυχραιμία. Συμβαίνει στο δεύτερο στάδιο των πρώτων βοηθειών, δηλαδή τη στιγμή που παρατηρούμε ότι δεν αποδίδουν απλά τα ελαφρά χτυπήματα ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Γυρίζετε το παιδί ανάσκελα, είτε πρόκειται για νήπιο είτε για παιδάκι μεγαλύτερης ηλικίας, και ξεκινήστε τις θωρακικές πιέσεις. Τριάντα εξωτερικές θωρακικές συμπιέσεις και δύο φιλιά της ζωής. Αυτός είναι ο κύκλος των ενεργειών, που πρέπει να επαναλάβετε για 4 φορές. Πιέζετε ελαφρά το στομάχι με φορά προς το κεφάλι και έτσι αποβάλλεται το ξένο σώμα.
Προσοχή αν πρόκειται για βρέφος!
Στο δεύτερο στάδιο των πρώτων βοηθειών, ΚΑΡΠΑ, αν πνίγεται ένα βρέφος τότε διατηρούμε το κεφάλι του μωρού χαμηλότερα από το σώμα, κάνουμε 5 πιέσεις στο στήθος ανάμεσα στις θηλές του μωρού – περίπου 2 εκαστοστά πιο κάτω- και τεχνητή αναπνοή με αργό ρυθμό. Έπειτα ανοίγουμε το στόμα του βρέφους και αφαιρούμε το ξένο σώμα με τα δάχτυλά μας.
Στην περίπτωση των μεγαλύτερων παιδιών, τυλίγουμε τα χέρια μας γύρω από τη μέση ενώνουμε τις παλάμες μας σε αυτή τη θέση και δημιουργούμε μία ζών πίεσης πάνω από τον αφαλό. Πιέζουμε δυνατά προς το σώμα και προς τα πάνω. Αυτός ο χειρισμός ονομάζεται Helmich και ενδείκνυται για παιδιά αλλά και για ενήλικες.
Επιπλέον πληροφορίες και tips
- Τα 4 πρώτα λεπτά αντέχει ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο κατά τη διάρκεια του πνιγμού. Έπειτα αρχίζουν ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο.
- Μετά από 10 λεπτά πνιγμού και μη οξυγόνωσης του εγκεφάλου, το άτομο πεθαίνει.
- Όταν το μωρό μας μπουσουλάει, μαζεύουμε όλα τα μικροπράγματα από το έδαφος αλλά και από σημεία που μπορεί να τα πιάσει.
- Δίνουμε μικρές μπουκιές φαγητού σε παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας.
- Μαθαίνουμε τα παιδιά, από μικρή ηλικία, να μασούν καλά την τροφή τους.
- Υπάρχουν σωματεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα όπου μπορούν οι γονείς να παρακολουθήσουν σεμινάρια πρώτων βοηθειών.