Υπάρχουν γονείς που λειτουργούν πιο ελεύθερα και παίρνουν άφοβα παντού μαζί το παιδί. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που κάνουν δεύτερες σκέψεις και έτσι κάθε εξόρμηση από το σπίτι, προϋποθέτει μία χρονοβόρα διαδικασία. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και ανάλογα με την περίσταση. Τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα για παράδειγμα είναι μία κατάσταση που απαιτεί την κατάλληλη προετοιμασία τόσο του γονέα για να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο, όσο και του ίδιου του μωρού/ παιδιού.
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά…. Οι ειδικοί τονίζουν ότι ένα μωρό είναι έτοιμο να έρθει σε επαφή με τη θάλασσα για πρώτη φορά από την ηλικία των τριών μηνών και άνω, ενώ από τους έξι μήνες και μετά μπορεί να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει και να το χαρεί περισσότερο. Τα μεγαλύτερα παιδάκια, από 3- 4 ετών και άνω, πρέπει να έχουν μπει στη διαδικασία εκμάθησης κολύμβησης. Όπως συμβαίνει με κάθε κομμάτι της εκπαίδευσης όσο νωρίτερα μάθει κάτι, τόσο καλύτερα. Έτσι το παιδί εξοικειώνεται πιο γρήγορα με το νερό και απολαμβάνει το μπάνιο του χωρίς κίνδυνο.
Από την Πάμελα Λύτρα
Χρήσιμες οδηγίες όταν πάμε παραλία με τα παιδιά
- Όταν το παιδί είναι μωρό, αποφεύγουμε τις πολυσύχναστες παραλίες, για να μπορούμε να το επιβλέπουμε άνετα αλλά κυρίως γιατί η πολλή φασαρία ενοχλεί τα παιδιά.
- Όταν το παιδί απολαμβάνει παιχνίδια στην παραλία ή κολυμπά με το σωσίβιο μέσα στη θάλασσα, η άμμος και το νερό αντανακλούν ένα μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας. Σε αυτή την περίπτωση δεν αρκεί μόνο η αντηλιακή προστασία, αλλά -το κυριότερο- να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ., που η ακτινοβολία είναι πιο επικίνδυνη.
- Εάν το παιδί είναι μεγαλύτερης ηλικίας και απολαμβάνετε μαζί κάποιο θαλάσσιο σπορ, μην ξεχάσετε ποτέ να φορέσετε όλοι σωσίβιο. Ακόμη και πάνω στο κανό!
- Φροντίστε το μωρό και το παιδί να έχουν ολοκληρώσει το γεύμα τους τουλάχιστον δύο ώρες πριν τη θάλασσα. Ό,τι ισχύει για τους ενήλικες, ισχύει και για τα μικρά μας.
- Τα παιδιά πριν τη θάλασσα, ανεξαρτήτως ηλικίας, θέλουμε ιδανικά να είναι ξεκούραστα για να χαρούν το παιχνίδι στο νερό και να μη γκρινιάζουν ή ταλαιπωρούνται.
- Μην τα πιέζετε να μπουν στο νερό αν δεν το θέλουν. Ειδικά τα πρώτα μπάνια χρειάζονται υπομονή.
Μύθοι και αλήθειες για τις πρώτες βουτιές στη θάλασσα
- Το παιδί μπορεί να κάνει 2 και 3 μπάνια στη θάλασσα μέσα στην ημέρα. Αλήθεια.
- Το μωρό είναι επιρρεπές στην ηλίαση και άλλα συμπτώματα αδιαθεσίας, ειδικά όταν κάθεται ακίνητο στον ήλιο. Αλήθεια.
- Όταν ξέρει να κολυμπάει από το baby swimming, δε χρειάζεται μεγαλώνοντας να φοράει μπρατσάκια. Μύθος.
- Τα νωθρά παιδιά γεμίζουν ενέργεια από το νερό, αφού τα τονώνει. Αλήθεια.
- Ο ήλιος μετά τις 16.00 δεν καίει. Μύθος. Τα παιδιά πρέπει πάντα να φορούν αντηλιακό. Όσο υπάρχει ήλιος στον ουρανό!
- Η θάλασσα είναι ευεργετική κυρίως για τα παιδιά που υποφέρουν από φαρυγγο-αμυγδαλίτιδες ή που μολύνονται συχνά στις άνω αναπνευστικές οδούς, στους βρόγχους και στην τραχεία.
- Η πρώτη επαφή με τη θάλασσα πρέπει να γίνει σταδιακά. Αλήθεια.
- Στις πολύ ζεστές ημέρες, ένα μπανάκι στη θάλασσα είναι ό,τι καλύτερο για να δροσιστεί το μωράκι. Μύθος. Ειδικά αν είναι μικρότερο από τεσσάρων μηνών, τα μπάνια στην θάλασσα ή στο νερό της πισίνας είναι απαγορευτικά αφού το ανοσοποιητικό σύστημά του δεν προστατεύεται ακόμα πλήρως.