
Πατρικό: Γιατί αποτελεί μία παντοτινή ζεστή αγκαλιά, ανεξαρτήτως ηλικίας
November 15, 2021
Παιδί με αναπηρία: Πως το βιώνουν οι γονείς
November 24, 2021
Αρκετοί από εμάς έχουμε συνδυάσει την πίτσα με μία λιπαρή επιλογή, που θέλουμε να έχει πολλά και διαφορετικά υλικά πάνω στο αφράτο ζυμάρι της. Στην πραγματικότητά όμως η αυθεντική ιταλική πίτσα είναι με λεπτό ζυμαράκι και λίγα επιλεκτικά υλικά, τυρί, ντομάτα και βασιλικό. Κυρίες και κύριοι η «βασίλισσα» της πίτσας, είναι η Μαργαρίτα!
Πίτσα μαργαρίτα, η ιστορία της
Υπάρχει εδώ και 130 χρόνια, όταν το 1780 άνοιξε η πρώτη πιτσαρία του Pietro. Τότε οι Ιταλοί εμπνευστές ήρθαν σ’ επαφή με αυτή τη λαχταριστή επιλογή, που παρασκευάζεται μεν εύκολα αλλά θέλει τον τρόπο της. Η συγκεκριμένη πιτσαρία λοιπόν είχε το όνομα «Pizzeria di Pietro e basta così», δηλαδή «Η πιτσαρία του Pietro και αυτό είναι αρκετό». Σε μία πιο σύγχρονη ερμηνεία, «πίτσα μαργαρίτα με φρέσκα υλικά κι αυτό είναι αρκετό».
Ο Pietro Colicchio σέρβιρε μόνο πίτσα (κάτι ήξερε από τότε για τη σημασία της επιχειρηματικής εξειδίκευσης) κι έχει μείνει πλέον στην ιστορία ως μία από τις πρώτες πιτσαρίες της Νάπολης. Τη συνέχειά του ανέλαβε ο Ενρίκο Μπράντι, ο οποίος με τη σειρά του τη μεταβίβασε στην κόρη του Mαρία, μελλοντική σύζυγο του Ραφαέλε Εσποζίτο (Raffaele Esposito).
Όσα δεν ξέρουμε για την πίτσα με το λεπτεπίλεπτο όνομα
- Είναι η πιο δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο
- Διατηρεί ένα όνομα που θυμίζει τη λεπτεπίλεπτη, γυναικεία φύση αλλά και το αγαπημένο λουλούδι της μαργαρίτας
- Έχει την εξής ενδιαφέρουσα, βασιλική ιστορία: Είναι καλοκαίρι του 1889 και οι βασιλείς της Σαβοΐας βρίσκονται στη Νάπολη και συγκεκριμένα στο παλάτι του Καποντιμόντε. Όπως λέει ο θρύλος η Βασίλισσα Μαργαρίτα κουρασμένη από την γκουρμέ γαλλική κουζίνα του παλατιού, ζήτησε να δοκιμάσει «την περίφημη ναπολιτάνικη πίτσα». Έτσι, ένας υπάλληλος του παλατιού καλεί τον Ραφαέλε Εσποζίτο να φέρει τις κλασικές του πίτες. Ο σεφ φτιάχνει τρία είδη πίτσας. Η πρώτη ήταν «λευκή», με ελαιόλαδο, τυρί και βασιλικό, η δεύτερη με cecenielle (είδος σαρδέλας) και η τρίτη με μοτσαρέλα και ντομάτα. Αυτή που τελικά διάλεξε η βασίλισσα και της έφερε στο μυαλό τα χρώματα της σημαίας της Σαβοΐας πέρασε στην ιστορία με το όνομά της φτιαγμένη με τρία πολύ απλά υλικά: μοτσαρέλα, βασιλικό και κόκκινη ντομάτα.
Όπως καταλάβατε, οι γνώμες διίστανται για την προέλευση της σημερινής ονομασίας της πίτσας μαργαρίτα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη πίτσα ήταν γνωστή στη Νάπολη πριν από το 1889, δηλαδή πριν την ιστορία με τη βασίλισσα Μαργαρίτα που έδειξε φανερά την προτίμησή της στη συγκεκριμένη συνταγή. Υπάρχουν κι εκείνοι που κάνουν λόγο για μία επωνυμία, η οποία προήλθε από την ίδια τη δομή και διάταξη των υλικών της, που θύμιζαν το σχήμα μίας μαργαρίτας (ναι, ναι, το λουλούδι!).
Η πίτσα μαργαρίτα στο σήμερα
Πλέον έχει αγαπηθεί περισσότερο από τα πρώτα χρόνια, που είχαμε γνωρίσει την απόλαυση της πίτσας. Έχουν εκτιμηθεί τα απλά και φρέσκα υλικά της, ενώ υπάρχουν άτομα που επιλέγουν αποκλειστικά την πίτσα μαργαρίτα όταν αποφασίζουν να ετοιμάσουν μία pizza night.
Όσο για την πίτσα που προσφέρεται στην Ιταλία στον φούρνο του “Brandi”; Η πίτσα «Μαργαρίτα» του 21ου αιώνα που βγαίνει από το φούρνο του «Brandi» εξακολουθεί να είναι εξαιρετική, ζουμερή, λαχταριστή, χρησιμοποιώντας τις πιο φρέσκες ντομάτες, μοτσαρέλα, βασιλικό από τα χωριά του Βεζούβιου και το καλύτερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Κάπως έτσι λειτουργούμε κι εμείς στο Wonderland μενού μας… Επιλέγουμε σπιτική συνταγή, προσεκτικά επιλεγμένα, φρέσκα υλικά, την αυθεντική ιταλική, λεπτή ζύμη για να έχουμε ένα αποτέλεσμα τραγανό, αφράτο και νόστιμο σαν την πίτσα μαργαρίτα που ξεφούρνισε για πρώτη φορά από τη δική του ιταλική γωνιά ο ιστορικός Pietro.
Δείτε τις Wonderland Pizza προσφορές μας εδώ.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ