
Παιδί και μουσείο: Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία και ποια τα οφέλη
June 23, 2025
Η Σοφία Κύργιου αποτελεί αναμφισβήτητα ένα παράδειγμα ισορροπημένης διατροφής, τόσο για την ίδια όσο και για τα παιδιά (της). Ιδιοκτήτρια της Τροφούπολης, που είναι μία ολοκληρωμένη επιστημονική ιδέα με στόχο την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα διατροφής και υγιούς ανάπτυξης των παιδιών, μάς μιλάει για το όραμά της γύρω από την παιδική διατροφή. Γιατί η ισορροπημένη διατροφή είναι κάτι σπουδαίο, αλλά κάτι πολύ πιο απλό στην καθημερινότητα, από αυτό που έχουμε ως γονείς στο μυαλό μας με αποτέλεσμα να την “παραμελούμε” και αμελούμε.
Η ισορροπημένη παιδική διατροφή ξεκινάει από τους ενήλικες, συστήνεται μ’ ένα καλοστρωμένο οικογενειακό τραπέζι μακριά από τις οθόνες κι ολοκληρώνεται με τη διαδικασία της συνειδητής μάσησης, της απολαυστικής γεύσης και τελικά της θρέψης. Και κάπως έτσι δημιουργούνται οι αναμνήσεις και οι (διατροφικές) συνειδήσεις…
Γνώρισέ μας λίγο την Τροφούπολη και το κοινό στο οποίο απευθύνεται.
Η Τροφούπολη είναι ένας μαγικός κόσμος γεμάτος γεύσεις, χρώματα κι ήρωες εμπνευσμένους από τα τρόφιμα. Είναι ο μοναδικός εκπαιδευτικός παιδότοπος στην Ελλάδα με θέμα τη διατροφή κι όχι μόνο! Στην Τροφούπολη η μάθηση γίνεται παιχνίδι και η εκπαίδευση διασκέδαση. Τα πιο ευφάνταστα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (3– 9 ετών), που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη διατροφική αλλά και περιβαλλοντική αγωγή.
Πως προέκυψε η έμπνευση για τον συγκεκριμένο χώρο;
Λάτρης της ισορροπημένης διατροφής και της άσκησης, οραματιζόμουν ανέκαθεν έναν κόσμο με fit συνείδηση και υγιή παιδιά. Έτσι, αποφάσισα να αναπτύξω την πρωτότυπη ιδέα της διαιτολόγου μητέρας μου, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά θα μυούνταν στην ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση μέσα απ’ το παιχνίδι και τη διασκέδαση. Την ονόμασα, λοιπόν, Τροφούπολη και το 2012 η υπέροχη αυτή ιδέα έλαβε σάρκα και οστά ως ο πρώτος εξειδικευμένος παιδότοπος με θέμα τη διατροφή και την άσκηση, αλλά και το πιο ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διατροφής στην Ελλάδα για παιδιά 3- 9 ετών, βασισμένο σε πρωτότυπα εκπαιδευτικά παιχνίδια και 50 μοναδικούς ήρωες κόμιξ, τους Διατροφούληδες και τους Τροφούληδες.
Ποια είναι η προσωπική σχέση σου με τη διατροφή;
Η σχέση μου με τη διατροφή είναι στενή, συνειδητή και εξελισσόμενη. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου το φαγητό ήταν τελετουργία και αγάπη. Βλέπω τη διατροφή ως φροντίδα προς το σώμα και το πνεύμα μου και ως τον απόλυτο σύμμαχο προς την υγεία μου.
Ποια είναι η φιλοσοφία της Τροφούπολης και η δική σου φυσικά, για τη σύνδεση της διατροφής με το παιδί;
Πιστεύω ότι η διατροφή πρέπει να είναι εμπειρία, όχι καθήκον. Μέσα από παιχνίδι, ιστορίες και βιωματική μάθηση, το παιδί μπορεί να συνδεθεί με τις τροφές με θετικό τρόπο. Δε θέλουμε να “διδάξουμε” διατροφή, αλλά να καλλιεργήσουμε σχέση μαζί της. Η Τροφούπολη το κάνει αυτό μέσα από ήρωες που τα παιδιά αγαπούν και μέσα από καταστάσεις στις οποίες αναγνωρίζουν τον εαυτό τους.
Πιστεύεις πως τα παιδιά σήμερα έχουν απομακρυνθεί από την ιδέα της «τελετουργίας» ενός γεύματος;
Δυστυχώς, ναι. Ζούμε σ’ έναν γρήγορο κόσμο, όπου το οικογενειακό τραπέζι έχει αντικατασταθεί από την τηλεόραση ή την οθόνη του tablet. Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο τραπέζι και να απολαμβάνουν τη διαδικασία της μάσησης, τη γεύση και τη θρέψη που το φαγητό τους προσφέρει.
Τι ρόλο παίζει το παιχνίδι στην προσέγγιση της διατροφής;
Κεντρικό. Το παιχνίδι είναι η γλώσσα του παιδιού. Μέσα από αυτό εκφράζεται, μαθαίνει, δοκιμάζει. Όταν μια τροφή γίνει ήρωας, όταν το μπρόκολο έχει αποστολή ή όταν μαγειρεύουμε με φαντασία, η “δύσκολη” διατροφή μετατρέπεται σε περιπέτεια.
Ο τρόπος που μία οικογένεια αντιμετωπίζει το φαγητό/ κάθε γεύμα, πιστεύεις ότι σχετίζεται και με τις αναμνήσεις των παιδιών;
Απόλυτα. Οι παιδικές αναμνήσεις από τις μυρωδιές της κουζίνας, την αγκαλιά της μαμάς την ώρα που μαγειρεύει, τις νοστιμιές που φτιάχνει ή φτιάχνουμε μαζί, τις Κυριακές στο οικογενειακό τραπέζι όλοι μαζί, είναι βιώματα που χαράζονται βαθιά και επηρεάζουν τη σχέση μας με το φαγητό για όλη μας τη ζωή.
Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε διατροφικά οι γονείς;
Πίεση, ενοχές, λανθασμένες επιλογές φαγητού κι ελλιπής συνέπεια. Πολλοί γονείς, από αγωνία, πιέζουν τα παιδιά να φάνε ή κάνουν διαπραγματεύσεις με φαγητό. Άλλοι πάλι δεν αποτελούν οι ίδιοι το σωστό πρότυπο. Το παιδί μαθαίνει περισσότερο από το τι βλέπει, παρά από το τι του λέμε.
Τελικά είναι δύσκολο να μαγειρέψουμε υγιεινά και νόστιμα για τα παιδιά μας;
Καθόλου. Μιλώντας από προσωπική εμπειρία και ούσα μαμά δύο μικρών παιδιών πολύ διαφορετικών στον τρόπο αντιμετώπισης του φαγητού, μπορώ να πω πως το βασικό είναι να είμαστε εμείς το πρότυπο των παιδιών και να είναι η ισορροπημένη διατροφή τρόπος ζωής. Θα την ακολουθήσουν, γιατί πολύ απλά αυτή θα έχουν μάθει. Όπως ένα Ελληνόπουλο μαθαίνει να μιλάει ελληνικά, έτσι κι ένα παιδί που μεγαλώνει σ’ ένα περιβάλλον με ισορροπημένο διατροφικό lifestyle, το αν θα το ακολουθήσει είναι μονόδρομος.
Ποιο φαγητό ξυπνάει μία δική σου παιδική ανάμνηση;
Είναι πολλά. Η σπανακόπιτα της γιαγιάς μου της Σοφίας και το κατσικάκι με πατάτες στον φούρνο της γιαγιάς μου της Αριστούλας. Οι πατάτες τηγανιτές με τριμμένη φέτα του μπαμπά μου αλλά και η αγαπημένη μου σαλάτα με βραστά λαχανικά και μπόλικο ελαιόλαδο- λεμόνι- ρίγανη από τη μαμά μου. Αυτά και άλλα τόσα μου ξυπνούν τις πιο υπέροχες παιδικές αναμνήσεις, τη χαρά, την ξεγνοιασιά και τη θαλπωρή που έζησα στα παιδικά μου χρόνια! Το φαγητό είναι απόλαυση, είναι μια υπέροχη εμπειρία και ως τέτοια πρέπει να παρουσιάζεται στα παιδιά αλλά και να βιώνεται από μικρούς και μεγάλους.