Η αισθητηριακή ολοκλήρωση αφορά στην αισθητικοκινητική, δηλαδή στις βάσεις που δίνονται για την ανάπτυξη του βρέφους σ’ επίπεδο κινήσεων, αντίληψης, γνώσης, επικοινωνίας με το περιβάλλον του, κοινωνικότητας κι άλλων λειτουργιών που μελλοντικά συμβάλλουν στην περαιτέρω εκμάθησή του.
Πρακτικά λοιπόν, εκτός από τις πέντε αισθήσεις μας έχουμε κι άλλες (από έμβρυα ακόμη) οι οποίες σχετίζονται με την ισορροπία, τον έλεγχο των κινήσεων, την αντίληψη των μελών του σώματός μας και την εσωτερική φυσιολογία για να κατανοούμε την αναπνοή μας, τον ρυθμό της καρδιάς και τις αλλαγές του κ.ά.
Τα βρέφη αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και το περιβάλλον γύρω τους. Νιώθουν πιο ασφαλή κι αναπτύσσουν τη μνήμη τους. Στη συνέχεια η αισθητηριακή ολοκλήρωση ρυθμίζει τα επίπεδα εγρήγορσης, προσοχή και συγκέντρωσης, ενώ συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη συναισθημάτων, στη δημιουργία και την ανάπτυξη των ικανοτήτων.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η αισθητηριακή ολοκλήρωση ξεκινάει από τα έμβρυα και γι’ αυτό ο ειδικοί δίνουν μεγάλη σημασία στην καλή ψυχική κατάσταση της εγκύου και φυσικά στην ομαλή εξέλιξη της κύησης. Εξαιρετικά σημαντικά είναι και τα πρώτα χρόνια της ζωής τους παιδιού, αφού τότε ο εγκέφαλος είναι 100% δεκτικός κι ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που του δίνονται. Κάθε βρέφος και κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά κι ερμηνεύει διαφορετικά την οποιαδήποτε αισθητηριακή πληροφορία.τι
Ως γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε το μωρό μας σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία, που θα καθορίσει κι ένα μέρος του μέλλοντός του. Πως; Αρχικά δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για εκείνο, με αρκετά ερεθίσματα στην καθημερινότητα.
Η αφή και η επαφή δίνουν ερεθίσματα. Γι’ αυτό αφήνουμε από νωρίς το βρέφος να αγγίζει το δάχτυλό μας και να εξερευνά με τον δικό του τρόπο τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Στη συνέχεια μπορούμε να προκαλέσουμε μία ήπια αντίσταση σ’ ένα μέλος του σώματός του, χεράκι ή πατουσάκι και να αφήσουμε το μωρό να μας σπρώξει. Όταν το παίρνουμε αγκαλιά, το κουνάμε αργά, του μιλάμε ή τραγουδάμε, το κινούμε από τη μία μεριά στην άλλη ή μπρος και πίσω.
Από πολύ νωρίς βάζουμε μουσική στο βρέφος, του τραγουδάμε και του διαβάζουμε παραμύθια, καθώς έτσι δίνουμε ερεθίσματα για την ανάπτυξη της ομιλίας του. Τέλος το μασάζ, ιδανικά μετά το βραδινό μπανάκι αλλά κι οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας, προσφέρει στο μωρό μία καλή αίσθηση του σώματός του κι ενεργοποιεί όλες τις πέντε αισθήσεις του.