
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
January 14, 2019
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΙΩΣΕΙΣ
February 15, 2019
Ο παιδότοπος είναι κάποιες φορές μία παρεξηγημένη έννοια. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι μόλις βρεθούν σ’ έναν τέτοιο χώρο, αφήνουν το παιδί σε μία παιδαγωγό κι εκείνοι χαλαρώνουν. Ναι, μπορεί να συμβεί κι αυτό και φυσικά το προσφέρουμε στους γονείς που έχουν πράγματι μία δύσκολη καθημερινότητα. Στην πραγματικότητα όμως η ιδέα της δημιουργίας ενός παιδότοπου έχει περισσότερο οικογενειακό χαρακτήρα.
Η λογική είναι να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας σ’ έναν όμορφο, ασφαλή και ενδιαφέροντα για όλα τα μέλη της οικογένειας, πολυχώρο. Η ουσία λοιπόν βρίσκεται στο γεγονός ότι έχουμε την επιλογή να κάνουμε πράγματα μαζί με το παιδί. Να φάμε μαζί, να παίξουμε μαζί, να ακούσουμε παρέα την αφήγηση ενός παραμυθιού, να κάνουμε νέους φίλους μαζί, να συζητήσουμε, να μάθουμε πράγματα παίζοντας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και πολλά πολλά ακόμη ανάλογα με τον παιδότοπο.
Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που κάνουν πράγματα μαζί με τους γονείς τους, νιώθουν περισσότερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση ενώ έχουν λιγότερο stress στην καθημερινότητά τους.
Παρόλο που ο χρόνος μας είναι περιορισμένος, ακόμη και δύο ώρες την ημέρα μαζί τους θα αποφορτίσει τόσο εμάς όσο και τα παιδιά. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε παρέα; Οι ιδέες είναι πολλές και ανεξάντλητες ενώ ο σκοπός είναι ουσιαστικά εκπαιδευτικός.
- Μία βόλτα με το παιδί στη φύση ή έστω σε ό,τι πιο κοντινό έχουμε στο φυσικό στοιχείο, όπως είναι ένα πάρκο, το βουνό ή η θάλασσα, βοηθάει κι εμάς και τα παιδιά να μην ξεχνάμε πόσο καλό μάς κάνει η επαφή με το φύση.
- Προετοιμάστε το έδαφος για την αφήγηση παραμυθιού, φροντίζοντας ο χώρος να θυμίζει παραμύθι και χαλάρωση. Ζητήστε από το παιδί να συμμετέχει δίνοντας τη δική του συνέχεια και το δικό του τέλος σε μία ιστορία. Παίξτε παντομίμα με τους ήρωες του παραμυθιού. Η όλη διαδικασία αναπτύσσει την κριτική σκέψη των μικρών και συμβάλλει στην καλύτερη αντίληψη.
- Κάντε μία έκπληξη στον άλλο γονέα και οργανώστε τη μαζί με το παιδί. Έτσι το παιδί μαθαίνει να είναι δοτικό, να προσφέρει και αναπτύσσει τις οργανωτικές ικανότητές του.
- Ζωγραφίστε μαζί έναν πίνακα ή κάποια μαγειρικά σκεύη που είναι σε λευκό χρώμα. Γιατί άλλωστε να εκφράζουν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους στους τοίχους ή τα έπιπλα;
- Φορέστε ακουστικά και ακούστε παρέα την αγαπημένη του μουσική. Η μουσική χαλαρώνει τα παιδιά και τα εμπνέει για πράγματα που θέλουν να δημιουργήσουν.
- Μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά! Η μαγειρική είναι κάτι που αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά και τα βοηθάει να γνωρίσουν τις πρώτες ύλες από τις οποίες φτιάχνεται το φαγητό που απολαμβάνουν. Ταυτόχρονα μαθαίνουν να δημιουργούν κάτι από το μηδέν, να το γεύονται και τελικά να το προσφέρουν.
Το πιο σημαντικό από όλα δεν είναι το τι θα κάνετε με το παιδί, αλλά η ίδια η πράξη. Από τη στιγμή που θα μπείτε στο mood να αφιερώσετε χρόνο σ’ εσάς και τα παιδιά, είστε αμφότεροι κερδισμένοι. Και να θυμόμαστε ότι οι εξωσχολικές δραστηριότητες δεν είναι πάντα η λύση για τα παιδιά.