Η τάση στον κόσμο των παιχνιδιών και δραστηριοτήτων για παιδιά είναι δημιουργικότητα, πρωτοτυπία και λογική. Μέσα από αυτό το τρίπτυχο τα παιδιά αναπτύσσουν τις ικανότητές τους, εξελίσσουν τις γνώσεις τους και κοινωνικοποιούνται. Ποια είναι όμως τα παιχνίδια, που ακονίζουν περισσότερο το παιδικό μυαλό;
Αρχικά να τονίσουμε ότι τα παιδιά χρειάζονται την ελευθερία σε κάθε είδος παιχνιδιού. Έτσι μαθαίνουν να εκφράζονται και να παίρνουν πρωτοβουλίες. Μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι η ομαδικότητα. Η ομαδικότητα έρχεται στη ζωή του παιδιού από την ηλικία των 3 με 4 ετών και άνω, δηλαδή στην prejunior ηλικία. Μέχρι τότε το παιδί γνωρίζει τον κόσμο γύρω του και προτιμάει να κάνει την όλη εξερεύνηση ατομικά. Το παράλληλο παιχνίδι ξεκινάει στην ηλικία του ενός έτους και άνω και το πραγματικά ομαδικό παιχνίδι έρχεται μετά τα τρία έτη του παιδιού.
Η τάση προς τη δημιουργικότητα, την παρατηρητικότητα, την κριτική σκέψη και τη λογική ολοκληρώνεται με τις καινούργιες συλλογές παιχνιδιών και δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις επιστήμες. Από τη ρομποτική μέχρι τα πειράματα! Τα παιδιά αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους, μαθαίνουν να αποφασίζουν και να προσπαθούν για την επίλυση προβλημάτων, γεγονός που θα τα βοηθήσει μελλοντικά σε πολλούς κλάδους της ζωής τους.
Οι κατασκευές που δυσκολεύουν το παιδί και το ωθούν να γίνει πιο παρατηρητικό, “μεγαλώνουν έξυπνα παιδιά”. Ένα τέτοιο παράδειγμα παιχνιδιού, που θυμίζει μία μορφή κατασκευών, είναι οι κύβοι happy cubes. Άλλο παράδειγμα παιχνιδιού, που ακονίζει το παιδικό μυαλό αποτελούν οι 3D κατασκευές. Το ίδιο ισχύει και για τα θεματικά παιχνίδια που έχουν μία συγκεκριμένη υπόθεση και ζητούν τη λύση ενός μυστηρίου- σεναρίου. Τέτοια είναι ορισμένα επιτραπέζια αλλά και κάποια αυτοσχέδια παιχνίδια, με ιστορίες που έχουν πλάσει οι γονείς ή οι παιδαγωγοί.
Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να ακούμε ότι μεγαλώνοντας πρέπει να λύνουμε σταυρόλεξα και να παίζουμε sudoku για την αποφυγή της άνοιας. Τώρα η ίδια δύναμη των συγκεκριμένων λεκτικών παιχνιδιών, όπως και αντίστοιχων επιτραπέζιων, επιβεβαιώνεται και για τα μικρά παιδιά. Το Sudoku συμβάλλει στην πιο δυνατή μνήμη και στην εκμάθηση νέων λέξεων, μ’ έναν ευχάριστο και ευρηματικό τρόπο. Τα παζλ από την άλλη, είναι ένα εργαλείο εκμάθησης ενώ τα ίδια τα παιδιά βρίσκουν μεγάλο ενδιαφέρον στο γεγονός ότι μπορούν να συνθέσουν μόνα τους μία όμορφη και ολοκληρωμένη εικόνα. Το παζλ θα αναπτύξει την κριτική σκέψη του παιδιού και θα το βοηθήσει να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τη λογική του. Διαλέξτε ένα παζλ με θέμα που ελκύει το παιδί (π.χ. ζωγραφική ή κάποιος αγαπημένος ήρωας). Δοκιμάστε ακόμη τη μοντέρνα σειρά από μεταλλικά παζλ.