Η τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην Αποταμίευση. Η αρχική ιδέα ήταν να υπάρχει μία τιμητική μέρα, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων. Το πνεύμα της συγκεκριμένης ημέρας είναι ότι η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό, με το άτομο που αποταμιεύει να απολαμβάνει ηθικά και υλικά οφέλη.
Οι περισσότεροι βέβαια θα μας πείτε, ειδικά αν είστε γονείς, πως είναι δύσκολο να αποταμιεύσεις τη σημερινή εποχή. Και ναι, είναι αλήθεια, αλλά από τα μικρά προκύπτουν τα μεγάλα. Οπότε μην περιμένουμε να έχουμε πολλά χρήματα, για να αποταμιεύσουμε. Ας βάζουμε μικρούς μικρούς στόχους, που είναι πράγματι εφικτοί και ας προσπαθήσουμε να τους πετύχουμε αυξάνοντας κάθε φορά τον πήχη.
Σχετικά με τα παιδιά τώρα, η ομάδα της Wonderland πιστεύει πως η αποταμίευση με μία γενικότερη ερμηνεία, έχει πολλά θετικά να τους προσφέρει. Αν μάλιστα αναλογιστούμε τις δυσκολίες που βιώσαμε κατά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, εύκολα κατανοούμε ότι η «οικονομική εκπαίδευση» από νωρίς, μόνο καλό μπορεί να κάνει στη φιλοσοφία και κοσμοθεωρία των παιδιών μας.
Αρχικά πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν την αξία του χρήματος, χωρίς φυσικά να κάνουμε υπερβολές. Για να συμβεί αυτό, καλούμαστε να τους δώσουμε να καταλάβουν πως τα χρήματα προκύπτουν με καθημερινή προσπάθεια. Οι ώρες εργασίες ενός γονέα, ο καλός προγραμματισμός για να υπάρχει φαγητό, θέρμανση και όλα τα απαραίτητα σ’ ένα σπίτι, το γεγονός ότι δεν αγοράζουμε ό,τι θέλουμε, αποτελούν μερικές μόνο από τις παραμέτρους που θα τονίσουν στο παιδί τι σημαίνει «βγάζω χρήματα».
Όταν το παιδί είναι μωρό, αποταμιεύουμε εμείς οι γονείς για εκείνο. Τη στιγμή όμως που αρχίζει και μεγαλώνει, βάζουμε και το ίδιο το παιδί στο παχνίδι χωρίς υπερβολές. Ορίζουμε μία ημέρα του μήνα ή της εβδομάδας που το παιδί θα έχει ένα δικό του συμβολικό ποσό. Από αυτό του εξηγούμε πόσο σημαντικό είναι να αποταμιεύσει ένα μέρος του, δίνοντας παραδείγματα με περιπτώσεις που αυτά τα χρήματα θα του φανούν χρήσιμα στο μέλλον. Καλό είναι η ίδια τακτική να τηρείται και στις μεγαλύτερες ηλικίες των εφήβων.
Τα παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις διαφορά ανάμεσα στις πραγματικές ανάγκες και τις απλές επιθυμίες. Δεν έχουν ακόμη αναπτύξει την κρίση τους, για να μπορέσουν να καταλάβουν πως χωρίς αυτό που θέλουν, μπορούν να ζήσουν. Έτσι πρέπει να τα βοηθήσουμε ώστε να διαχωρίσουν στο μυαλό τους την ανάγκη από την επιθυμία.
Αυτός είναι ένας τρόπος αποταμίευσης για μικρούς και μεγάλους. Μόλις το εφαρμόσουμε οι μεγάλοι στην καθημερινότητά μας, θα παραδειγματιστούν και οι μικρότεροι της οικογένειας. Τα χρήματα δεν είναι ανεξάντλητα και ούτε υπάρχουν πάντα. Επομένως μαθαίνουμ στα παιδιά να θέτουν προτεραιότητες, ακόμη και στις επιθυμίες τους. Δηλαδή, τι θέλεις πιο πολύ; Το tablet ή το παιχνίδι που έχεις δει;
Η γενναιοδωρία αποτελεί μία σπουδαία αρετή, που θέλουμε τα παιδιά μας να την απολαμβάνουν. Γι’ αυτό το σκοπό, διδάσκουμε στα παιδιά από νωρίς την έννοια της γενναιοδωρίας έμπρακτα μέσα από την προσφορά. Συμμετέχουμε οικογενειακά σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις ή ενέργειες, χαρίζουμε τα παλιά μας παιχνίδια σε άλλα παιδιά, κάνουμε δώρο σ’ ένα δικό μας αγαπημένο πρόσωπο ή έναν καλό φίλο και το διαλέγουμε μαζί με το παιδί, μοιραζόμαστε με τα αδέρφια μας τα παιχνίδια και ενδεχομένως και το χαρτζιλίκι. Η χαρά του παιδιού στο οποίο θα προσφέρει το παιδί μας, θα δώσει και στο ίδιο χαρά. Ίσως όχι την πρώτη φορά, αλλά στις επόμενες η συνήθεια αυτή θα κάνει το παιδί ουσιαστικά ευτυχισμένο!
Το μέλλον είναι ένα θέμα συζήτησης από πολύ μικρή ηλικία. “Εσύ τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;”, μία ερώτηση που θέτουμε συχνά στα παιδιά. Συζητάμε με τα παιδιά μας για το μέλλον τους, που θέλουν να ταξιδέψουν, τι ονειρεύονται, τι τους αρέσει να κάνουν όσο μεγαλώνουν και αποταμιεύουμε μαζί σ’ έναν κουμπαρά ή σε κάποιο αντίστοιχο ασφαλιστικό/ τραπεζικό πρόγραμμα χρήματα για το μέλλον. Και το παιδί θα συνεχίσει να ονειρεύεται όσο μεγαλώνει…