Γνωρίζουμε πως η yoga έχει πολύτιμα οφέλη για τους ενήλικες, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Τι γίνεται όμως με τα μωρά μας; Γιατί η μέθοδος baby yoga παρουσιάζει τόσο μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια κι έχει ξετρελάνει γονείς και παιδιά;
Η βρεφική yoga αποτελεί μία ευχάριστη διαδικασία για μικρούς και μεγάλους, με πολλαπλά οφέλη τόσο για τη μαμά όσο και για το μωρό. Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά…
Το μωράκι μας μπορεί να συμμετέχει σ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Και μέχρι πότε μπορεί να συνεχίσει αυτή τη μορφή άσκησης; Μέχρι να μπουσουλήσει! Όσο για τη μαμά, εφόσον το επιτρέπει ο γιατρός της, έχει τη δυνατότητα να αρχίσει baby yoga με το μωρό της από την 6η εβδομάδα μετά τον τοκετό.
Ο στόχος της άσκησης στα παιδιά διαφέρει ανάλογα με την ηλικία τους. Όταν λοιπόν μιλάμε για βρέφη έως επτά μηνών, στοχεύουμε στην απλή κινητοποίηση αρθρώσεων και στην εξοικείωση με την κίνηση.
Για ένα βρέφος αρκούν 1- 2 φορές την εβδομάδα και για περίπου μισή ώρα. Προφανώς δεν κάνουμε μία κανονική προπόνηση, όπως γίνεται σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά φροντίζουμε για την κινητοποίηση, την ισορροπία και την αφύπνιση του νευρικού συστήματος. Ξεκινάμε με ήπιους χειρισμούς, ανοίγματα και διατάσεις. Όσο μεγαλώνουν τα μωρά κι αποκτούν τον έλεγχο του κεφαλιού τους, που είναι και το πιο βαρύ σημείο του σώματός μας, οι κινήσεις γίνονται πιο ενεργητικές και διασκεδαστικές συμβάλλοντας στην ευλυγισία, την ενδυνάμωση, την ανάπτυξη και ισορροπία που προαναφέραμε.
Η συγκεκριμένη μορφή άσκησης ενισχύει και δυναμώνει τον δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό της, αναπτύσσοντας τα αισθήματα της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας. Επίσης αποτελεί μία άριστη ευκαιρία για επαναφορά μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, τόσο του σώματος όσο και του πνεύματος. Μία νέα μητέρα το πρώτο που επιθυμεί να ανακτήσει, είναι η ευεξία της.
Έτσι λοιπόν η baby yoga βοηθάει στην εξισορρόπηση κι εναρμόνιση των συστημάτων του σώματος μετά τον τοκετό, προάγει την ισορροπία των ορμονών, ευθυγραμμίζει τη σπονδυλική στήλη (θέμα που μας απασχολεί και κατά τη διάρκεια του θηλασμού), τονώνει τους μύες και την αυτοπεποίθηση της γυναίκας.
Τέλος ενισχύει την εμπιστοσύνη που έχει η μαμά στον εαυτό της, για τη φροντίδα του μωρού της.