
Quickly Order: Όσο πιο εύκολα κι ανέπαφα γίνεται
November 4, 2020
Χριστούγεννα παντού: Γιατί φέτος στολίσαμε νωρίτερα
November 24, 2020
Ο Οκτώβριος κάθε έτους είναι αφιερωμένος στην Ψωρίαση, με στόχο την ενημέρωση γύρω από το συγκεκριμένο αυτοάνοσο. Η ψωρίαση αποτελεί μία φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος, που προκαλείται συνήθως με γενετική- κληρονομική προδιάθεση λόγω της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τονίζουμε πως δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, αλλά ναι πρόκειται για ένα αυτοάνοσο. Στα παιδιά δεν είναι τόσο συνηθισμένη, αλλά ας δούμε πότε και γιατί εμφανίζεται.
Ψωρίαση στα παιδιά: Ποια είναι τα συνήθη αίτια
Η ψωρίαση είναι ουσιαστικά ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των κυττάρων της επιδερμίδας. Εκεί δηλαδή που ένα κύτταρο ζούσε για 20- 40 ημέρες, στη συγκεκριμένη περίπτωση ζει για 2 έως 3 ημέρες το πολύ. Οφείλεται κυρίως στην κληρονομικότητα, αφού τις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει κάποιος στενός συγγενής που νοσεί από ψωρίαση.
Μία άλλη σύνδεση που κάνουν οι γιατροί, έχει σχέση με τον στρεπτόκοκκο. Η εμφάνισή της εξαρτάται συχνά από μία πρόσφατη μόλυνση του φάρυγγα από το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου.
Διάγνωση και θεραπεία
Η διάγνωση βασίζεται αποκλειστικά στην εκτίμηση του γιατρού και στην προκειμένη περίπτωση, του παιδιάτρου. Η θεραπεία ωστόσο που ακολουθείται στα παιδιά είναι πολύ ήπια, με τοπικές κρέμες και κάποια προϊόντα που βασίζονται στη βιταμίνη D. Εξαιρετικά σπάνια χορηγείται κορτιζόνη κι αυτή σε μικρές δόσεις.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν την ψωρίαση περιστασιακά με κοκκινίλες στο κεφάλι, τους αγκώνες, τα γόνατα και κυρίως στα γεννητικά όργανα. Τα βρέφη όμως παρουσιάζουν σπάνια ψωρίαση.
Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, τη μορφή της ψωρίασης, τη σοβαρότητα της κατάστασης και τα σημεία του σώματος όπου έχει εμφανιστεί, συστήνεται και η αντίστοιχη θεραπεία.
Ψωρίαση στα παιδιά: Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς
- Να απευθυνθούμε κατευθείαν στον παιδίατρο
- Να παρακολουθούμε την εξέλιξη της ψωρίασης
- Να προστατεύουμε, όσο είναι εφικτό, τα παιδιά από επιπλέον τραυματισμούς
- Να ενημερώσουμε τους δασκάλους στο σχολείο, ώστε να φροντίσουν το παιδί να μην τραυματίζεται και να μη δεχθεί bullying για τα σημάδια που ενδεχομένως έχει
- Να επιλέγουμε βαμβακερά εσώρουχα και ρούχα για τα παιδιά
- Να αντιληφθούμε πως η ψωρίαση αντιμετωπίζεται, αλλά προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα. Κι αυτό ισχύει τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.