Το παγωτό είναι η αγαπημένη καλοκαιρινή απόλαυση, μαζί με το καρπούζι και τις βουτιές στη θάλασσα, μικρών και μεγάλων. Υπάρχει όμως και κάτι καλύτερο, το ΣΠΙΤΙΚΟ παγωτό που φτιάχνεις μαζί με τα παιδιά, με ή χωρίς παγωτομηχανή.
Πάμε να παρασκευάσουμε μαζί τρεις συνταγές για σπιτικό παγωτό. Διάλεξε γεύση και ξεκινάμε!
Υλικά
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
1/3 κούπας (70 γραμ) ζάχαρη
4 κουταλάκια κοφτά (10 γραμ) κορν φλάουρ
2 κρόκους
3/4 κούπας (180 γραμ.) κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
Για τη βάση του παγωτού:
1 κονσέρβα (400 γραμ) ζαχαρούχο γάλα
2 κούπες (480 γραμ) πολύ κρύα κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
2 κουταλιές κοφτές (30 γραμ) κονιάκ, ρούμι, λικέρ ή βότκα
μία πρέζα αλάτι
2-3 κουταλάκια κοφτά (10-15 γραμ) εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Φτιάξτε την πατισερί: Βάλτε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ σε μικρή κατσαρόλα και ανακατέψτε. Προσθέστε τους κρόκους και τη κρέμα και αναμίξτε καλά με ένα αυγοδάρτη. Ανοίξτε το μάτι της κουζίνας στο μέτριο και ζεστάνετε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Μόλις αρχίσει να βράζει αποσύρετε από το μάτι.
Μεταφέρτε την κρέμα σε πυρίμαχο μπολ και ανακατέψτε την με το ζαχαρούχο γάλα. Σκεπάστε με μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά (2-3 ώρες).
Φτιάξτε τη βάση: Χτυπήστε καλά την κρύα κρέμα σε μπολ με μίξερ χειρός μέχρι να πήξει και να γίνει σαν γιαούρτι. Προσθέστε το αλκοόλ, το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Ενώστε: Ρίξτε την κρέμα με το ζαχαρούχο σε 3 δόσεις και χτυπήστε καλά μετά από κάθε δόση μέχρι το μίγμα να φαίνεται αφράτο.
Παγώστε: Μεταφέρετε σε δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη και σκεπάστε με μεμβράνη. Παγώστε για 8 ώρες τουλάχιστον ή όλο το βράδυ.
Πηγή: https://www.thehungrybites.com/
Υλικά
Bonus tip: Για αυτή τη συνταγή για εύκολο παγωτό φράουλα με γιαούρτι και κρέμα γάλακτος, διαλέγουμε ώριμες, γερές και κατακόκκινες φράουλες.
Εκτέλεση
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή μέχρι να κάνει απαλές κορυφές για το παγωτό φράουλα.
Αλέθουμε τις φράουλες στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πουρές.
Προσθέτουμε στην κρέμα το γιαούρτι και την άχνη, αφού την έχουμε διαλύσει στις αλεσμένες φράουλες.
Αναδιπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα και το βάζουμε σε παγωτομηχανή, ώστε να χτυπηθεί καλά και να παγώσει.
Μπορούμε να το φτιάξουμε με ή χωρίς παγωτομηχανή με την ακόλουθη διαδικασία.
Το χτυπάμε με μίξερ χειρός, το παγώνουμε 30 λεπτά και επαναλαμβάνουμε 3 με 4 φορές την διαδικασία.
Μπορούμε να προσθέσουμε στο παγωτό φράουλα 2 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο ή 1/2 κ.σ αλεσμένα μπαχαρικά (αστεροειδή γλυκάνισο, μοσχοκάρυδο ή λίγο τζίντζερ).
Υπολογίστε ότι απαιτείται χρόνος παγώματος, 12 ώρες.
Πηγή: https://www.argiro.gr/
Υλικά
400 γρ. μπανάνες, ώριμες, καθαρισμένες
50 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κ.σ. βούτυρο, παγωμένο
200 γρ. τυρί κρέμα
1/2 κ.γ. κίτρινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα, προαιρετικά
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, κρύα
Για το σερβίρισμα
150 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
Εκτέλεση
Βάζουμε τις μπανάνες σε ένα μπολ και πιέζουμε με ένα πιρούνι να διαλυθούν και να γίνουν πουρές.
Μεταφέρουμε τον πουρέ μπανάνας σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία.
Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα δοσομετρικό δοχείο και χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο και λείο μείγμα.
Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, -προαιρετικά- το χρώμα ζαχαροπλαστικής, και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο αφράτο μείγμα.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σαντιγί.
Προσθέτουμε το 1/3 από τη σαντιγί στο μπολ και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ.
Προσθέτουμε και την υπόλοιπη σαντιγί και ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις.
Αδειάζουμε το μείγμα του παγωτού στις ειδικές φόρμες σιλικόνης και τοποθετούμε τα ξυλάκια.
Βάζουμε στην κατάψυξη για 8-10 ώρες να σφίξουν.
Ξεφορμάρουμε τα ξυλάκια και προαιρετικά βουτάμε την κορυφή τους στη λιωμένη κουβερτούρα.
Σερβίρουμε.
Πηγή: https://akispetretzikis.com/