
Μαρίνα Γιώτη: Η Ελληνίδα συγγραφέας με τα παιδικά βιβλία που ταξιδεύουν στον κόσμο
March 4, 2025
Το parent coaching είναι ένας σχετικά νέος κλάδος που ξεκίνησε στην Αμερική, όπου εκπαιδεύτηκε και η Εύη Σταθάτου λαμβάνοντας την πιστοποίησή της, το οποίο έρχεται να υποστηρίξει αλλά και να δώσει λύσεις στον πιο δύσκολο, απαιτητικό και πιο σημαντικό ρόλο της ζωής μας, αυτόν του γονιού.
Η Εύη Σταθάτου, ούσα μητέρα τριών παιδιών, Certified Parent Educator, Founder του momstories.gr και συγγραφέας του βιβλίου “Ο Ξεχωριστός Κόσμος των Διδύμων” από τις Εκδόσεις Διόπτρα, μάς γνωρίζει καλύτερα το parent coaching όχι «κουνώντας το δάχτυλο» αλλά ως μία πολύτιμη βοήθεια και- θα τολμήσουμε να πούμε- ως μία πολύτιμη κοινωνική συμβολή.
Parent coaching: Μήπως ο σύγχρονος γονιός το χρειάζεται περισσότερο;
Η εκπαίδευση και η ενδυνάμωση γονέων είναι χρήσιμη για κάθε γενιά γονιών, πόσο μάλλον για τη σημερινή που έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με πολλές νέες προκλήσεις τις οποίες καλείται να διαχειριστεί.
Από ποια ηλικία του παιδιού, το συστήνεις ως διαδικασία για τους γονείς;
Η εκπαίδευση γονέων είναι μια διαδικασία που καλό είναι να γίνεται νωρίς, έτσι ώστε οι γονείς ή οι άνθρωποι που θα γίνουν γονείς να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι να ανταπεξέλθουν σε αυτό το ρόλο. Όμως ο κάθε γονιός μπορεί να αποφασίσει σε διαφορετικές φάσεις να λάβει την εκπαίδευση και την υποστήριξη που του παρέχει ένας parent coach με αφορμή μικρότερες ή μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, με στόχο να αλλάξει όσα δεν λειτουργούν καλά και να δημιουργήσει μια καλύτερη σύνδεση με το παιδί του.
Πόσο εξοικειωμένοι είναι οι Έλληνες γονείς με τη συγκεκριμένη διαδικασία;
Όπως έλεγα η εκπαίδευση και η ενδυνάμωση γονέων είναι ένα σχετικά νέος κλάδος. Στην Ελλάδα είναι πολύ λίγα τα χρόνια και οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με αυτό τον τομέα, συνεπώς και οι γονείς χρειάζονται ενημέρωση και εξοικείωση για να εμπιστευτούν τη διαδικασία. Τα αποτελέσματα όμως που μοιράζονται οι γονείς που έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία είναι εντυπωσιακά.
Οι συνεδρίες γίνονται συνήθως ατομικά ή υπάρχουν μαμάδες και μπαμπάδες, που παρακολουθούν μαζί ένα σεμινάριο;
Οι συνεδρίες είναι ατομικές και προσωποποιημένες ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε οικογένειας, γίνονται μόνο με τους ενήλικες χωρίς την παρουσία του παιδιού είτε με τον έναν ή και με τους δύο γονείς.
Συνήθως σε ποια γονεϊκή «φάση» απευθύνονται οι γονείς σ’ εσάς;
Συνήθως απευθύνονται σε μένα οι γονείς όταν αντιμετωπίζουν μία μικρότερη ή μεγαλύτερη πρόκληση με το παιδί τους και δυσκολεύονται οι ίδιοι στη διαχείρισή της. Ανάλογα λοιπόν με τις συνθήκες και τις ανάγκες της κάθε οικογένειας, ορίζεται συγκεκριμένος αριθμός συνεδριών προκειμένου να λάβουν οι γονείς όλη την υποστήριξη που χρειάζονται.
Γιατί κάποιος γονιός να παρακολουθήσει σεμινάρια στο Parent School και πως θα τον βοηθήσει να χτίσει μία καλή σχέση με το παιδί του;
Το Parent School είναι μία online πλατφόρμα μέσα στο www.momstories.gr που περιλαμβάνει μια σειρά webinars με διαφορετικές θεματολογίες, μεταξύ αυτών το «Online Σχολείο Για Γονείς» που απευθύνεται σε γονείς με μικρά παιδιά και στόχο έχει να δώσει στους γονείς τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και να επικοινωνήσουν ουσιαστικά με τα παιδιά τους.
Ας γνωρίσουμε καλύτερα την Εύη Σταθάτου
Η Εύη είναι Certified Parent Educator, Founder του momstories.gr και συγγραφέας του βιβλίου “Ο Ξεχωριστός Κόσμος των Διδύμων” από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Πάμε να δούμε όμως πως ξεκίνησε αυτή η όμορφη και δυναμική πορεία της… Έπειτα από ένα μεγάλο ταξίδι και μία σημαντική πορεία στο Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία, όταν απέκτησε τα τρία παιδιά της, αποφάσισε να κάνει στροφή 360 μοιρών. «Να ζήσω τα παιδιά μου, να περάσω χρόνο μαζί τους, να τα ευχαριστηθώ και να τους δώσω όσα εφόδια μπορώ για τη δική τους ζωή», όπως λέει χαρακτηριστικά. Πόσο δύσκολο ήταν όμως να αλλάξει τα πάντα στην καριέρα της, να ξανασπουδάσει και να αφήσει τη σταθερότητα για κάτι διαφορετικό;
«Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση… Ήταν πραγματικά μια δύσκολη αλλά πολύ συνειδητή απόφαση και νιώθω τυχερή και ευγνώμων που το τόλμησα. Γιατί η πρωταρχική μου προτεραιότητα ήταν να είμαι κοντά στα παιδιά μου καθώς μεγαλώνουν και παράλληλα να μπορώ να νιώθω δημιουργική αλλά και να συμβάλλω οικονομικά στην οικογένεια μου. Το έχω ξαναπεί αρκετές φορές, νομίζω ότι δεν θα τα είχα καταφέρει αν δεν είχα την στήριξη του άντρα μου σε αυτή την προσπάθεια, η οποία τα πρώτα χρόνια απαιτούσε από μένα πολύ χρόνο και ενέργεια συνδυαστικά με το μεγάλωμα των παιδιών χωρίς να φέρνει απαραίτητα και τα αντίστοιχα έσοδα».
Ούσα μαμά διδύμων αλλά κι εμπνεύστρια του myTwinsGr που πρόσφατα μετονομάστηκε σε Mom Stories, τι κρατάς έντονα από την εμπειρία του να μεγαλώνεις δύο παιδιά ίδιας ηλικίας;
Δεν θα κρατήσω τις πρακτικές δυσκολίες του να μεγαλώνεις δύο παιδιά μαζί όσο αυτά είναι ακόμα μικρά, ούτε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε οι γονείς των διδύμων, τις οποίες οι γονείς που έχουν ένα παιδί η παιδιά διαφορετικών ηλικιών δεν μπορούν καν να σκεφτούν. Νιώθω ευλογία που είμαι μαμά τριών παιδιών και μαμά διδύμων φυσικά και έχω να θυμάμαι πολλές όμορφες και διαδραστικές στιγμές τις οποίες κουβαλάω πάντα μαζί μου, στη δική μου βαλίτσα αναμνήσεων.
Η εμπειρία σου ως μαμά και η καθημερινή διαχείριση με τα παιδιά έχει αλλάξει από τότε που έγινες parent coach;
Ναι σίγουρα έχει αλλάξει, γιατί πλέον έχω τη γνώση η οποία με βοηθάει να διαχειρίζομαι καλύτερα καταστάσεις, με βοηθάει να κατανοώ τα παιδιά μου και τις ανάγκες τους, να διαχειρίζομαι τις συγκρούσεις αλλά και να φροντίζω καλύτερα τον ίδιο μου τον εαυτό.
Ο ρόλος του γονέα στο σήμερα
Η δική μας γενιά γονέων έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Προερχόμαστε από μία γενιά πιο αυστηρών και αυταρχικών γονέων και έχουμε μια μεγάλη επιθυμία να αλλάξουμε τα πράγματα και να γίνουμε φίλοι με τα παιδιά μας. Θα έλεγα λοιπόν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι το να καταφέρουμε να βρούμε την ισορροπία μεταξύ του να είμαστε ένας γονιός που βρίσκεται δίπλα στα παιδιά του. που τα αντιμετωπίζει με κατανόηση και ενσυναίσθηση και σέβεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, αλλά παράλληλα είναι ο γονιός που θα βάλει το πλαίσιο και θα θέσει τους κανόνες και τα όρια, τα οποία είναι απαραίτητα για την ασφάλεια και την ανάπτυξη των παιδιών.
Κλείνοντας δε θα μπορούσα να μη σε ρωτήσω για όλη αυτή την έκρηξη βίας, που βλέπουμε καθημερινά μεταξύ των παιδιών αλλά και δυστυχώς από τους γονείς προς τα παιδιά. Τι πρέπει να αλλάξει στη γονική παιδεία, αλλά και στην αντίστοιχη διαχείριση της εκπαίδευσης των γονιών από την κοινωνία και το κράτος ώστε να μην επαναλαμβάνονται τέτοια βίαια μοτίβα στα παιδιά;
Θεωρώ ότι βία υπήρχε πάντα, ίσως σήμερα λόγω της τεχνολογίας και των social media να προβάλλεται περισσότερο από παλιότερα. Είναι όμως σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας δύο παράγοντες που ενδεχομένως να έχουν συμβάλλει στην έξαρση της βίας. Ο ένας παράγοντας είναι η πρακτική απουσία των γονιών από τα παιδιά, γιατί πλέον δουλεύουν συνήθως και οι δύο γονείς πολύ περισσότερο και επιστρέφουν στο σπίτι κουρασμένοι μην έχοντας πολλές φορές το κουράγιο να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους. Ο δεύτερος παράγοντας που συνδέεται άρρηκτα και με τον πρώτο είναι ότι τα παιδιά περνούν πολλές ώρες στις οθόνες και έρχονται σε επαφή πολύ συχνά με σκηνές βίας, με τις οποίες εξοικειώνονται πια τόσο πολύ που δεν διστάζουν να αναπαράγουν και στην πραγματική ζωή. Η εκπαίδευση γονέων μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τους γονείς να διαχειρίζονται τις δύσκολες καταστάσεις με τα παιδιά τους χωρίς να καταφεύγουν σε μεγάλες μάχες χωρίς αποτέλεσμα και φυσικά στη χρήση βίας. Γιατί πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι τα παιδιά μαθαίνουν από αυτό που βλέπουν και όχι από αυτό που τους λέμε. Άρα είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε από εμάς τους ίδιους, να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα δικά μας δύσκολα συναισθήματα έτσι ώστε στη συνέχεια να μάθουμε και στα παιδιά μας πώς να ρυθμίζουν τα δικά τους.