Το γράμμα στον Άι Βασίλη αποτελεί ένα χριστουγεννιάτικο έθιμο, το οποίο κρύβει πολλές ιστορίες κι εξίσου πολλές, σημαντικές ερμηνείες. Η ιστορία του είναι κάπως μυστική, όπως είναι κι ο ίδιος ο Άι Βασίλης, με το πρώτο γράμμα στον Άι Βασίλη (ή τουλάχιστον το μοναδικό καταγεγραμμένο γράμμα) να έχει γραφτεί από ένα μικρό κορίτσι το 1200 προς τον πραγματικό, θρησκευτικά, Άι Βασίλη που είναι ο Άγιος Νικόλαος (St. Nicholas). Η παράδοση λοιπόν του να γράψουμε με φροντίδα και να στείλουμε με αγάπη το γράμμα μας στον Άι Βασίλη μετρά αιώνες…
Η συγκεκριμένη κίνηση συμβολίζει τη χαρά της προσφοράς, την οποία όλοι οι άνθρωποι αισθανόμαστε πιο έντονα τις γιορτές των Χριστουγέννων. Παράλληλα και με μία νοσταλγική διάθεση, για μικρούς και κυρίως για τους μεγάλους, συμβολίζει την αγάπη και τη χαρά που παίρνουμε από τους δικούς μας ανθρώπους. Βλέπετε ο Άι Βασίλης έχει μία γλυκιά ανθρώπινη φυσιογνωμία, η οποία εκπέμπει μία ζεστασιά, τη θαλπωρή ενός χαρούμενου σπιτικού και την ελπίδα ότι το καλό θα νικήσει το κακό.
Είναι σημαντικό το παιδί να γνωρίζει γιατί γράφει το γράμμα στον Άι Βασίλη και πως όλη αυτή η διαδικασία δε στοχεύει στο να βγει το πόρισμα αν ήταν καλό ή κακό παιδί φέτος και μάλιστα ανάλογα με το πόσο μεγάλο ή μικρό δώρο θα του φέρει ως απάντηση στο γράμμα του. Το παιδί θέλουμε να μάθει γράφοντας αυτό το γράμμα της γιορτινής παράδοσης ότι είναι σημαντικό να προσφέρουμε, ότι δείχνουμε την αγάπη μας σε αυτόν που μας προσφέρει, πως η ευγνωμοσύνη είναι σπουδαίο πράγμα κι είναι καλό να μην ξεχνάμε όσους μας κάνουν καλό. Επίσης το γράμμα στον Άι Βασίλη κρύβει ελπίδα και πίστη. Ελπίδα όταν συμβαίνει κάτι δυσάρεστο στο παιδί, στο σπίτι ή στο περιβάλλον του και πίστη στον εαυτό του, τους ανθρώπους του, στο καλό και σ’ ένα αύριο τόσο σπουδαίο και φωτεινό όσο είναι τα Χριστούγεννα!
Όχι δεν τον κάνουν και δε θα έπρεπε να τον κάνουν, καθώς ο στόχος είναι να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι κι όχι ενοχικοί. Από την άλλη όμως το γράμμα στον Άι Βασίλη, το οποίο παραδοσιακά «αποδεικνύει» αν το παιδί ήταν καλό ή κακό τον χρόνο που πέρασε, αποτελεί μία άριστη ευκαιρία για μία συζήτηση με το παιδί μας. Αυτή η συζήτηση μπορεί να είναι απολογιστική στη λογική όμως του μιλάμε κι αναγνωρίζουμε το καλό και το κακό γενικότερα ή ειδικότερα σ’ ενέργειες που κάναμε. Ας εστιάσουμε περισσότερο στο καλό, που έχει γίνει ή που μπορεί να γίνει μέσα από την προσφορά, μέσα από μία πράξη ή μία δράση αγάπης (που μπορούμε να βρούμε και πολλές τώρα τις γιορτές, για να κάνουμε μαζί με το παιδί μας).
Να μία ωραία ιδέα! Όταν το παιδί νιώσει την ανάγκη να εκφράσει την ευγνωμοσύνη ή την αγάπη του σε κάποιο πρόσωπο του περιβάλλοντός του, μπορείτε να του προτείνετε να γράψει ένα γράμμα ή πιο απλά μία κάρτα. Ο παραλήπτης μπορεί να είναι η δασκάλα του στο σχολείο, ο προπονητής του στο άθλημα που κάνει, η γιαγιά ή ο παππούς που έχει καιρό να δει, η μαμά ή ο μπαμπάς. Και ξέρετε κάτι, ένα γράμμα αγάπης δε χρειάζεται να περιμένει έως τα Χριστούγεννα…
30/ 12, 18.30- 20.00: Γράφουμε γράμμα στον Άι Βασίλη, μαζί, στη Wonderland!