
Θάλασσα και παιδιά: Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί
August 5, 2024
Μαρίνα Γιώτη: Η Ελληνίδα συγγραφέας με τα παιδικά βιβλία που ταξιδεύουν στον κόσμο
March 4, 2025
Η φιλία τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από ανθρώπους που απλά περνούν χρόνο μαζί. Προϋποθέτει τα άτομα να ταιριάζουν, να ανοίγονται το ένα στο άλλο, να μοιράζονται συναισθήματα και δραστηριότητες, να μπορούν να γελούν μαζί και να έχουν έναν πρώτο κοινό κώδικα επικοινωνίας.
Επομένως είναι σημαντικό τα παιδιά να μπορούν να αναγνωρίζουν την πραγματική φιλία, αλλά κι εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα τα οδηγήσει να αποκτήσουν έναν καλό φίλο. Πως θα συμβεί αυτό; Αρχικά από την παρατήρηση της κοινωνικής ζωής των γονέων κι έπειτα από τα ίδια τα βιώματα και τις εμπειρίες τους.
Ας μείνουμε όμως στο πρώτο στάδιο, αυτό της παρατήρησης του γονέα. Μία φιλία μπορεί να κάνει έναν ενήλικα, αλλά κι ένα παιδί ευτυχισμένο, έχοντας θετική επίδραση στην πνευματική και συναισθηματική υγεία. Όταν λοιπόν οι γονείς είναι ευτυχισμένοι χάρη στους φίλους και την καλή παρέα μαζί τους, τότε το παιδί λαμβάνει το μήνυμα. Ποιο είναι αυτό το μήνυμα; «Η φιλία δίνει χαρά!»
Όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να έχουν φίλους και να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες, διδάσκονται σημαντικές αξίες και κοινωνικές δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή τους.
Οι φίλοι των γονιών: Τι βλέπουν τα παιδιά όταν μας παρατηρούν
- Την επίδραση της φιλίας στην ψυχολογία μας: Βλέπουν πώς μοιάζει μια υγιής φιλική σχέση κι αναπτύσσουν τις δικές τους κοινωνικές δεξιότητες.
- Τα άτομα που επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας. Έτσι ενισχύουν την κρίση τους για την επιλογή φίλων.
- Ένα πρότυπο κοινωνικής συμπεριφοράς, αφού μέσα από τις δικές μας φιλίες μαθαίνουν να επικοινωνούν, να λύνουν διαφωνίες, να δείχνουν ενσυναίσθηση και να στηρίζουν και άλλα άτομα, εκτός της οικογένειας.
- Ένα μοντέλο διαχείρισης χρόνου κι ισορροπίας ζωής: Γιατί τα παιδιά μας να μας βλέπουν μόνο να εργαζόμαστε και να έχουμε ένα γεμάτο πρόγραμμα υποχρεώσεων; Όταν τα παιδιά παρατηρούν τους γονείς τους να αφιερώνουν χρόνο στους φίλους τους, κατανοούν τη σημασία της ισορροπίας ανάμεσα στην εργασία, την οικογένεια και τις προσωπικές σχέσεις. Έτσι αποκτούν μία πιο ισορροπημένη αντίληψη για τη ζωή και κατανοούν ότι είναι σημαντικό να βρίσκουν χρόνο για τον εαυτό τους και τις ανθρώπινες σχέσεις.
- Την καλή ψυχική υγεία και τη μείωση του καθημερινού στρες: Οι φιλίες και οι κοινωνικές επαφές βοηθούν στη διαχείριση του στρες και προάγουν την ψυχική ευεξία. Όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να διατηρούν υγιείς κοινωνικές σχέσεις, καταλαβαίνουν την αξία των φιλικών δεσμών για την ψυχική υγεία κι ευτυχία, γεγονός που τα προετοιμάζει καλύτερα να καλλιεργήσουν τις δικές τους σχέσεις με θετικό τρόπο.
Συμπέρασμα; Να βγαίνουμε με τα παιδιά μας και να τα παίρνουμε μαζί στις εξόδους με φίλους- ή τουλάχιστον σε κάποιες από αυτές- γιατί πράγματι έχουν κάτι σημαντικό να τους προσφέρουν. Τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους να έχουν φίλους, μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι οι φιλικές σχέσεις είναι σημαντικές για την κοινωνική δικτύωση και την υποστήριξη. Μαθαίνουν ότι μπορούν να στηριχθούν σε φίλους σε δύσκολες στιγμές και να απολαμβάνουν τη συντροφιά τους σε χαρούμενες στιγμές.
Παράλληλα αποκτούν αντίληψη για την αυτονομία και την ανεξαρτησία, αφού μέσα από τη φιλία μαθαίνουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες εκτός της οικογένειας και πως είναι φυσιολογικό για ένα άτομο να έχει δικές του δραστηριότητες και προσωπικές σχέσεις. Αυτό μπορεί να τα ενθαρρύνει να αναπτύξουν τη δική τους ανεξαρτησία και να αναζητήσουν δικούς τους φίλους. Έτσι ένα παιδί που δεν είναι αρχικά τόσο κοινωνικό, θα έχει ένα παράδειγμα για να το προσπαθήσει.