Η παιδική κατασκήνωση, ειδικά παλαιότερα, ήταν ένας θεσμός για τις οικογένειες το καλοκαίρι και τα περισσότερα παιδιά απολάμβαναν να πηγαίνουν. Όσα από τα παιδιά έχουν ζήσει την εμπειρία της παιδικής κατασκήνωσης, θέλουν να ξαναπάνε. Οι εμπειρίες κοντά στη φύση μένουν ανεξίτηλες, οι πρώτες φιλίες αξέχαστες κι οι αναμνήσεις από ένα διαφορετικό, κοινωνικό καλοκαίρι διατηρούνται για πάντα στο μυαλό και την καρδιά.
Τι πρέπει να προσέξουμε όμως ως γονείς πριν στείλουμε το παιδί μας στην κατασκήνωση;
Αρχικά να πούμε πως τα παιδιά που μπορούν να συμμετέχουν, συστήνεται να είναι τουλάχιστον έξι ετών ώστε να συνεργάζονται εύκολα και να θέλουν να περάσουν κάποιες ημέρες εκτός σπιτιού, μακριά από τη μαμά και τον μπαμπά.
Αφήνουμε για λίγο στην άκρη την ειδική περίπτωση της πανδημίας, για την οποία οι γονείς θα πρέπει να έχουν πλήρη ενημέρωση (π.χ. αν υπάρχουν κρούσματα, τι μέτρα προστασίας λαμβάνονται κτλ.) και προχωράμε με τις πιο γενικές οδηγίες.
Στη συνέχεια, ας επιλέξουμε μαζί με το παιδί για το παιδί τον τύπο της κατασκήνωσης. Τι ταιριάζει στο lifestyle και τον χαρακτήρα του; Μία κατασκήνωση αθλητική, φυσιολατρική, εκπαιδευτική ή πιο καλλιτεχνική;
Στη συνέχεια κι εφόσον διαλέξουμε τύπο κατασκήνωσης, προχωράμε σε μία πιο ενδελεχή έρευνα. Αυτό το βήμα περιλαμβάνει κι επικοινωνία με τον επικεφαλής της εκάστοτε κατασκήνωσης που μας ενδιαφέρει, ώστε να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη φιλοσοφία που τηρείται. Για παράδειγμα είναι πιο αυστηρή και πειθαρχημένη ή στοχεύει περισσότερο στη χαρά; Και τελικά τι ταιριάζει στο παιδί μας και στον τρόπο με τον οποίο το έχουμε μεγαλώσει;
Επόμενο και πολύ σημαντικό βήμα αποτελεί ο έλεγχος της άδειας της παιδικής κατασκήνωσης, η οποία πρέπει να γίνεται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας κι ανανεώνεται κάθε χρόνο. Ο «έλεγχος» αυτός αφορά και το προσωπικό, εκτός από τις συνθήκες υγιεινής και το ποιοτικό φαγητό. Σε μία αθλητική κατασκήνωση δε θέλουμε κι ένα ανάλογα καταρτισμένο προσωπικό;
Τέλος κατά την αυτοψία στον χώρο και τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης, την οποία συστήνουμε, δείτε αν υπάρχει ιατρείο με γιατρό και νοσοκόμα.
Λέμε «ναι» στην κατασκήνωση, καθώς έχει πολλά οφέλη για την προσωπικότητα και την κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Ειδικότερα μετά από ένα διάστημα τηλεκπαίδευσης και καραντίνας, η κοινωνικοποίηση κρίνεται ως απαραίτητη. Στο πλαίσιο της κατασκήνωσης το παιδί αναπτύσσει την προσωπικότητά του, ανακαλύπτει πολλές από τις δεξιότητες που κατέχει, γνωρίζει διαφορετικούς χαρακτήρες που ίσως στον μέχρι τώρα κύκλο του να μην είχε τη δυνατότητα, κάνει νέες φιλίες, ζει στη φύση κι εμπνέεται από εκείνη. Ακόμη μαθαίνει να πειθαρχεί σε κάποιους βασικούς κανόνες για την καλύτερη συμβίωση και φυσικά εκπαιδεύεται στο να αυτοεξυπηρετείται και να φροντίζει τον χώρο και τον εαυτό του.
Εδώ «κολλάει» η κλασική αγαπημένη ατάκα της Ελληνίδας μαμάς και γιαγιάς. Πράγματι δίνουμε στο παιδί μας μία ζακέτα, σεντόνια, πετσέτες, ένα κουβερτάκι μαζί με τα ρούχα του.
Επίσης αν το παιδί μας έχει κάποια συγκεκριμένη αλλεργία ή πάθηση, ενημερώνουμε πριν την άφιξή του εκεί το προσωπικό. Από το σακίδιο του παιδιού που θα πάει κατασκήνωση το καλοκαίρι, δε θα πρέπει να λείπει κι ένα μίνι φαρμακείο για τις πρώτες βοήθειες (αντικουνουπικό, αντισηπτικό, τραυμαπλαστ, αντηλιακό προσώπου και σώματος, ένα after- bite προϊόν).