Το Kids Cooking Club δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού είναι η πρώτη επίσημη σχολή μαγειρικής για παιδιά στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε από το 2006 για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια και πλέον έχει φτάσει στο επίπεδο να αποτελεί μία αναγνωρισμένη και κατοχυρωμένη ιδέα (πατέντα franchise ) και μέθοδο εκμάθησης. Ο λόγος λοιπόν για τη μοναδική κατοχυρωμένη σχολή μαγειρικής για παιδιά , με ιδρυτή τον executive σεφ Κυριάκο Μελά, ο οποίος είναι αναγνωρισμένος σεφ διεθνώς, δημιούργησε και ανέπτυξε τη γαστρονομική παιδεία στην Ελλάδα, για τη μεταβρεφική και πρωτοβάθμια ηλικιακή βαθμίδα των παιδιών, με την εκπαιδευτική μέθοδο μαγειρικής διατροφικής αγωγής, λέκτορας στο πανεπιστήμιο τεχνολογίας KCGI Κιότο Ιαπωνίας, συνεργάτης γαστρονομίας και συντονιστής έρευνας με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με τον καθηγητή Dr George Boskou, αλλά κι ο άνθρωπος που ανέλαβε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 σε ό,τι αφορά στο αντικείμενό του. Τότε δηλαδή που ήρθε και η έμπνευση για το Kids Cooking Club…
Πολύ φυσικά και μέσα από μία δράση για παιδιά, που οργάνωσε στην Καλλιτεχνούπολη κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, μαζί με την αδερφή του και παιδαγωγό Μαρία Μελά, ο Κυριάκος Μελάς είχε ΤΗΝ ιδέα! Τότε λοιπόν που τα παιδιά έφτιαξαν για πρώτη φορά τούρτες μόνα τους κι εντυπωσίασαν τους γονείς τους, αλλά κι όποιον άλλο άκουσε στην πόλη για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Μ’ έναν παραμυθένιο τρόπο οι τούρτες «έκαναν τον χαμό» τους, οι μικροί σεφ έδωσαν την έμπνευση στην ομάδα και το ταξίδι του Kids Cooking Club είχε ήδη αρχίσει…
Γιατί όμως η μαγειρική αποτελεί εκτός από μία αναγνωρισμένη τέχνη, μία τόσο ενεργή δραστηριότητα στην καθημερινότητα και τα χόμπι της σύγχρονης οικογένειας; Γιατί να πας το παιδί σου για μαθήματα μαγειρικής, ακόμη κι αν δε δηλώνει πως θέλει να γίνει σεφ όταν μεγαλώσει;
Η ψυχική υγεία αποτελεί βασικό κομμάτι σε κάθε ανθρώπινη οντότητα. Ειδικότερα όμως τα παιδιά έχουν ανάγκη την επαφή, την εξωστρέφεια και την επικοινωνία με παιδιά ίδιας ηλικίας. Αυτό συμβαίνει φυσικά στο σχολείο τους ή σε άλλες δραστηριότητες, αλλά είναι ακόμη πιο μαγικό όταν γίνεται σε μία πιο εκφραστική φάση όπου θα κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν, ΜΑΖΙ! Η μαγειρική λοιπόν είναι μία τέτοια εκφραστική φάση, η οποία δεν περιορίζεται στη δημιουργικότητα αλλά ξεχωρίζει και για το εκπαιδευτικό κομμάτι της.
Στην κουζίνα είμαστε από πολύ μικρή ηλικία, παρατηρώντας τη μαμά ή τη γιαγιά να μαγειρεύει, κάνοντας πειραματισμούς κι εμείς ως παιδιά, δημιουργώντας και μεγαλώνοντας μέσα από την απαραίτητη για την επιβίωσή μας, τροφή και την τέχνη της μαγειρικής. Έτσι λοιπόν κατανοούμε το πιο απλό, πως η μαγειρική είναι έκφραση και δημιουργία, αλλά είναι και ζήτημα επιβίωσης. Ουσιαστικά μιλάμε για τη μόνη τέχνη, που έχει αντίκτυπο στην επιβίωση του ανθρώπου. Αυτό που φτιάχνουμε, αυτό απολαμβάνουμε κι αυτό θα φάμε σήμερα.
Αυτοπεποίθηση αφού καταφέρνω να δημιουργήσω κάτι μόνος μου, αυτοπραγμάτωση αφού αυτό που θα φτιάξω αυτό θα απολαύσω, ενθάρρυνση αφού με την κατάλληλη καθοδήγηση θα μου δείξουν πως μπορώ να μαγειρέψω, προσφορά αφού μπορώ και να τρατάρω με το φαγητό που έφτιαξα, αίσθηση αυτοκυριαρχίας αφού ελέγχω το τι θα παράξω, χαλάρωση αφού η μαγειρική είναι για μικρούς και μεγάλους μία μορφή ψυχοθεραπείας! Παράλληλα τα παιδιά αναπτύσσουν τη λεπτή κινητικότητά τους, εκτονώνουν την όποια έντασή τους, αυτενεργούν, λαμβάνουν πρωτοβουλίες και ικανοποιούνται σ’ ένα πολύ ανώτερο επίπεδο βλέποντας τι όμορφο έργο έχουν δημιουργήσει. Για παράδειγμα η μαγειρική έχει και το στάδιο της γλυπτικής, όσο εξελίσσονται τα τμήματά μας!
Από 2 ετών έως 4 ετών θα μπει στο baby cooking academy, όπου θα γνωρίσει τη μαγειρική βιωματικά μαζί με τους γονείς, με ατομικό εξοπλισμό, ατομικά σκεύη και ατομικές πρώτες ύλες. Στη συνέχεια ακολουθούν τα junior kids k master chef για παιδιά 4- 12 ετών κι ανεβαίνουμε ανά τριετίες. Σε κάθε ηλικιακό γκρουπ έχουμε άλλα συνταγολόγια, διαφορετική επεξεργασία, άλλα σκεύη, ξεχωριστό γνωσιακό αντικείμενο. Τέλος έχουμε και παιδιά σε μεγαλύτερα τμήματα, πολλά από τα οποία έχουν ξεκινήσει από μικρά κοντά μας, τα οποία είναι στο teenager 13- 16 ετών και παραπάνω μέχρι την ενηλικίωση που πάμε πλέον σε άλλο στάδιο και σε σεμιναριακό level, με αναφορές στο art de la table, τους σύγχρονους σεφ κτλ. Αξίζει να τονίσουμε, στο σημείο αυτό, πως κάθε τμήμα έχει εκτενή αναφορά στη γνώση της θρεπτικότητας της κάθε τροφής. Ο σεφ και ιδρυτής μας Κυριάκος Μελάς, δίνει μεγάλη έμφαση στο πως επεξεργαζόμαστε την τροφή μας και τι μας κάνει καλό ως γενική διατροφική κουλτούρα. Για παράδειγμα τα παιδιά γνωρίζουν πλέον πως οι φακές με το ρύζι συνθέτουν πρωτεΐνη και το μέλι δεν ζεσταίνεται καθώς χάνει τις θρεπτικές του ιδιότητες.
Πολλά ! αλλά κυρίως αυτό που ανέφερα παραπάνω! Πλέον έχουμε μπροστά μας γενιές, που είναι διαφορετικές από τις δικές μας και διαφορετικές, με την έννοια ότι είναι πιο υποψιασμένες και πιο ενημερωμένες για τη διατροφή από νωρίς. Τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με τη διατροφική αξία της τροφής κι έτσι τα προγράμματά μας μέσα στα χρόνια εξελίσσονται ανάλογα με τις ανάγκες ενός σύγχρονου παιδιού αλλά και με βάση τις διατροφικές ανάγκες του ανθρώπου. Πριν δέκα χρόνια τα παιδιά 5 ετών είχαν άλλη λεπτή κινητικότητα. Επίσης σήμερα οι γονείς και η οικογένεια γενικότερα, μπορούν να αφιερώσουν συγκεκριμένο χρόνο στον οποίο καλούμαστε να προσαρμοστούμε. Ακόμη οι συνταγές αναδιαμορφώνονται. Κάποτε κάναμε κουλουράκια και τώρα βάζουμε τέσσερα βότανα, φυτικό γλάσο, προσθέτουμε μέλι κι όχι μόνο.
Όλα τα γκρουπ μας δουλεύουν με την έμμεση εμψύχωση, που είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος προσέγγισης, ενθάρρυνσης κι επιβράβευσης των παιδιών. Αυτή η μέθοδος ισχυροποιεί και κάνει την επιστέγαση στο ότι αυτό που έφτιαξες, είναι νόστιμο, υγιεινό, θρεπτικό το έκανες μόνος σου. Οι διδάσκοντες είναι παιδαγωγοί, σεφ, διατροφολόγοι , εκπαιδευτικοί . Ο δε συντονισμός γίνεται με τον πιο fun τρόπο, αλλά τηρώντας τους χρόνους της κάθε συνταγής κι ακολουθώντας το γνωσιακό κομμάτι που μας ενδιαφέρει πολύ και δίνουμε προτεραιότητα.
Η μαγειρική αποτελεί μία άριστη ευκαιρία για ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας. Μαζί με τους γονείς και με το συναίσθημα της ασφάλειας που νιώθουν κοντά τους, δηλαδή όταν είναι μαζί όπως συμβαίνει στα πρώτα τμήματα, τα πολύ μικρά παιδιά απελευθερώνονται, εστιάζουν σε αυτό που έχουν να κάνουν, γνωρίζουν συνομήλικούς τους και δημιουργούν. Δεν έχουν το άγχος αποκοπής από τον γονέα, όπως συμβαίνει στις πρώτες ημέρες του σχολείου, απολαμβάνουν το messy play μέσα από μία βιωματική κι ολοκληρωμένη οπτική και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Γι΄αυτό, χάρη στην τόση αγάπη των παιδιών, έχω να σας πω πως οι συνταγές τους βγαίνουν πάντα τέλειες!
Kids Cooking Club
Kids Cooking Club- Γλυφάδα
Ναπολέοντος Ζέρβα 58 & Ηρακλέους Γλυφάδα 166 75
Tηλέφωνο: 213 0030644
Email: info@kidscookingclub.gr
Kids Cooking Club- Πειραιάς
Δημητρίου Ράλλη 104 Αντ. Θεοχάρη Καλλίπολη – Πειραιάς – 18539
Tηλέφωνο: 210 4514888
Email: info@kidscookingclub.gr