Ας ξεκινήσουμε αυτό το άρθρο με την παραδοχή πως τα παιδιά πρέπει να εξοικειώνονται από νωρίς με το νερό και τη θάλασσα και να απολαμβάνουν τα ευεργετικά για την υγεία, οφέλη τους. Στη συνέχεια όμως θα πρέπει να δώσουμε βάση και στην απαιτούμενη προσοχή από γονείς και κηδεμόνες στο καλοκαίρι στη θάλασσα. Θάλασσα και παιδιά, λοιπόν, τι συμβουλεύουν άραγε οι ειδικοί;
Θάλασσα και παιδιά: Τι να κάνουμε μαζί τους το καλοκαίρι
- Να πίνουμε πολύ νερό και να ενυδατωνόμαστε συχνά, αποφεύγοντας τη ζάχαρη που βρίσκεται συνήθως σε αναψυκτικά και συσκευασμένους χυμούς. Εναλλακτική λύση των αναψυκτικών αποτελεί και η σπιτική λεμονάδα με λίγη ζάχαρη.
- Να επιλέγουμε να καθόμαστε κοντά στον ναυαγοσώστη.
- Να έχουμε μαζί μας αντισταμινικά για την περίπτωση τσιμπήματος ή αλλεργίας (προσοχή δεν αφήνουμε τα φάρμακα στον ήλιο).
- Να φοράμε αντηλιακό και να το ανανεώνουμε τακτικά.
- Να φοράμε καπέλο και γυαλιά ηλίου, ιδανικά ακόμη και στη θάλασσα (τουλάχιστον το καπέλο, όταν μιλάμε για πολύ μικρά παιδιά έως έξι ετών).
- Να φοράμε γυαλάκια και μάσκα όταν βουτάμε στην πισίνα, για να αποφύγουμε τα καθαριστικά.
- Να ελέγχουμε το βάθος της θάλασσας ή της πισίνας, που βουτάμε.
- Να είμαστε σ’ επιφυλακή, κυρίως οι ενήλικες, όσο βρισκόμαστε με τα παιδιά στη θάλασσα ή την πισίνα.
Θάλασσα και παιδιά: Τι να μην κάνουμε μαζί τους το καλοκαίρι
- Δε βουτάμε σε νερά, που δε γνωρίζουμε.
- Δεν απομακρυνόμαστε από τις σημαδούρες, γιατί μέχρι εκεί παρέχεται βοήθεια από τον ναυαγοσώστη που υπάρχει σε οργανωμένες παραλίες.
- Δε γεμίζουμε το στομάχι μας με φαγητό ή αυξημένα υγρά τρεις ώρες πριν βουτήξουμε στη θάλασσα. Επιλέγουμε ελαφριά γεύματα.
- Δεν εμπιστευόμαστε τα φουσκωτά αντικείμενα για την ασφάλεια του παιδιού, όπως είναι τα καθισματάκια, το στρώμα, τα μπρατσάκια κ.ά.
- Μην προσπαθήσετε να δώσετε πρώτες βοήθειες, αν δε γνωρίζετε. Απευθυνθείτε στον ναυαγοσώστη κι α δεν υπάρχει, αναζητήστε έναν γιατρό ή επισκεφθείτε το Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο κι επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας.
- Δεν παίζουμε επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό.
Τέλος είναι σημαντικό να βάλουμε στο πρόγραμμά μας οι γονείς, την εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες. Ενδεικτικά, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, το ΕΚΑΒ (στο οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε και συλλογικά ως Σύλλογοι Γονέων, Σχολεία, κοκ), Σχολές Ναυαγοσωστικής, και άλλοι φορείς, μπορούν με ολιγόωρα προγράμματα να σας παρέχουν χρήσιμες γνώσεις που σώζουν ζωές.