Τι σημαίνει «Άνοιξη» για τα παιδιά; Λουλούδια, νέα ερεθίσματα, φωτεινές προσλαμβάνουσες, ήλιος και παιχνίδια στον ήλιο!
Σκεφθείτε μόνο πόσες απορίες έχει ένα μικρό παιδί, κάθε φορά που βρίσκεται στη φύση σ’ ένα φωτεινό κι ανθισμένο περιβάλλον. Θέλει να ανακαλύψει τα πάντα, να παίξει μαζί τους, να χαρεί το φως και να απολαύσει την ημέρα. Αλήθεια τι παιχνίδια μπορούμε να κάνουμε οικογενειακώς στον ήλιο;
Η ομάδα μας έχει μελετήσει μία σειρά από παιχνίδια στον ήλιο, τα οποία αποδεδειγμένα αρέσουν πολύ στα παιδιά. Είμαστε έτοιμοι να σας τα παρουσιάσουμε, τόσο στο άρθρο μας όσο κι από κοντά στον ξακουστό, μεγάλο κι ασφαλή κήπο της Wonderland.
Το παιχνίδι στον ήλιο έχει πολλά οφέλη για τα βρέφη και τα παιδιά, αρκεί να τον απολαμβάνουμε τις σωστές ώρες και με την κατάλληλη προστασία. Το ποιες είναι οι ώρες που πρέπει να εκτίθενται τα παιδιά στον ήλιο, τις γνωρίζουμε. Τις πρώτες πρωινές, έως τις 12.00 το μεσημέρι και μετά το απόγευμα από τις 16.00 κι έπειτα.
Αυτό που ίσως να μη γνωρίζουμε όλοι, είναι πως τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για δερματικές βλάβες από τον ήλιο τόσο άμεσες όσο και απώτερες. Μάλιστα το 70% της συνολικής ηλικιακής έκθεσης στη ζωή μας συμβαίνει μέχρι τα 18- 20 έτη. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η ηλικιακή έκθεση συμβαίνει κυρίως στις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών κι εφήβων κι όχι στις διακοπές, κατά τις οποίες φροντίζουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα αντηλιακά μέτρα προστασίας.
Η ηλιοπροστασία χρειάζεται καθημερινά, από την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο, για τα παιδιά. Έτσι εξασφαλίζουμε την καλή υγεία τους και μακροπρόθεσμα, ενώ εκπαιδεύουμε τα μικρά μας να έχουν σωστή κι ώριμη συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο. Εκπαίδευση από νωρίς λοιπόν, όπως έχουμε αναφέρει για πολλά ζητήματα που αφορούν στην υγεία των ανηλίκων (διατροφή, άσκηση, έκθεση στον ήλιο).
Και για να κλείσουμε ευχάριστα, όπως ακριβώς ξεκινήσαμε κι όπως αρμόζει σ’ ένα άρθρο που αφορά στο παιχνίδι στον ήλιο, ο ήλιος συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών των βρεφών και παιδιών, προσφέρει απλόχερα τη βιταμίνη D η οποία θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και κρίνεται απαραίτητη για την είσοδο του ασβεστίου στα οστά.