Τα παιδιά πρέπει να χαίρονται: Μην το ξεχνάς!

Τα παιδιά πρέπει να χαίρονται: Μην το ξεχνάς!

Η Wonderland είναι υπέρ των μέτρων προφύλαξης και μάλιστα η ομάδα μας ανήκει σ’ εκείνους που τα τηρούν πολύ αυστηρά, αφού είμαστε πρώτα απ’ όλα γονείς και υπεύθυνοι πολίτες και μετά επιχειρηματίες.

Από την άλλη όμως, υποστηρίζουμε πως η ζωή πρέπει να συνεχιστεί μετά το Pause που αναγκαστικά της βάλαμε κι έφτασε ο καιρός να προσαρμοστούμε όλοι στα νέα δεδομένα. Δεν είναι μία υγιειονομική κρίση, αλλά μία νέα πραγματικότητα. Πάμε λοιπόν να την υποδεχθούμε και να τη ζήσουμε με χαρά, κέφι και ασφάλεια.

Στη λογική του ότι τα παιδιά πρέπει να χαίρονται, ανεξαρτήτως των νέων δεδομένων, συμβουλευθήκαμε την Ψυχολόγο Κατερίνα Παστουρματζή για την καλή ψυχική υγεία των παιδιών και γενικότερα, της οικογένειας.

“Η καθημερινή ρουτίνα είναι πολύ σημαντική για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά. Τους αποπνέει ασφάλεια, σιγουριά και επιβεβαίωση. Γι’ αυτό το λόγο, επιτρέποντας στα παιδιά να επιστρέψουν στις αγαπημένες τους ασχολίες, θα τα βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν ευκολότερα τη μοναδικότητα της περιόδου των τελευταίων 3 μηνών και ότι σιγά σιγά, ίσως με κάποιες μικρές αλλαγές, μπορούν να επιστρέψουν στον αγαπημένο τους παιδότοπο, στο αγαπημένο τους άθλημα και σε ότι δημιουργικό αγαπούν.”

Πόσο σημαντική είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών σε αυτή τη φάση, μετά το lockdown;

Κατά τη διάρκεια του lockdown, η δημιουργικότητα των περισσότερων παιδιών αυξήθηκε, ψάχνοντας να βρουν νέες ασχολίες να γεμίσουν την καθημερινότητά τους από μόνα τους κυρίως ή και με την βοήθεια των γονιών σε πιο μικρές ηλικίες.

Στην παρούσα κατάσταση, που σιγά σιγά όλοι προσαρμοζόμαστε στην καινούρια καθημερινότητά μας, είναι πολύ σημαντικό και για τα παιδιά να αρχίσουν να κοινωνικοποιούνται ξανά, να συναντούν φίλους, φυσικά πάντα με τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να θυμηθούν ξανά τη σημαντικότητα του «μοιράζομαι», είτε αυτό έχει να κάνει με ένα παιχνίδι, είτε με μια καινούρια δραστηριότητα που ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, είτε ακόμη και για συναισθήματα σε πιο μεγάλες ηλικίες.

Τα βοηθάει να ωριμάσουν ψυχολογικά και να θέσουν γερές βάσεις για το μέλλον.

Υπάρχουν παιδιά που είναι φοβισμένα από τους γονείς με αφορμή τον κορονοϊό;

Είναι αρκετά πιθανό κάποια παιδιά να έχουν αγχωθεί κάπως παραπάνω με αφορμή τον κορονοϊό.

Είναι πολύ σημαντικό, αρχικά οι ίδιοι οι γονείς να μπορούν να είναι ψύχραιμοι και παραγωγικοί, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν τις ανάγκες των παιδιών.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να χαρούν τα παιδιά ξανά:

Ένας τρόπος να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση των παιδιών είναι να συμπεριληφθούν στο «πλάνο ασφάλειας» της οικογένειας και να ξέρουν τους τρόπους για να προστατευθούν (τόσο εκείνα όσο και για να μπορούν να προστατεύσουν τους γύρω τους).

Με μια ήρεμη συζήτηση, εξηγήστε τους τη σημαντικότητα του να πλένουν συχνά και σωστά τα χέρια τους, να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους την ώρα του παιχνιδιού και τους λόγους που ακόμη πρέπει να κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ μας αν δεν μένουμε στο ίδιο σπίτι.

Ακόμη και να διαλέξετε μαζί μάσκες για την οικογένεια, τούς δείχνει ότι τα εμπιστεύεστε και έτσι νοιώθουν πιο υπεύθυνα στο να ακολουθούν τους κανόνες.

Τέλος, παροτρύνετε τα παιδιά να μιλήσουν σ εσάς ή στο δάσκαλο/δασκάλα τους σε περίπτωση που δεν αισθάνονται καλά. Διαβεβαιώστε τα πως δεν είναι κακό να μην αισθανόμαστε καλά και μόνο αν κάποιος ενήλικας το γνωρίζει, θα μπορέσει να βοηθήσει.