Lego σημαίνει «παίζω σωστά»

Lego σημαίνει «παίζω σωστά»

Είναι τα πιο διάσημα τουβλάκια στον κόσμο, αφού «έχτισαν» ώρες παιδικού παιχνιδιού εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Τα αγαπάμε μικροί και μεγάλοι, με τους δεύτερους να είναι και συλλέκτες σε κάποιες περιπτώσεις. Μάλιστα οι μεγάλοι που αγάπησαν τα Lego είναι οι ίδιοι που θα εμπνεύσουν ανάλογη αγάπη στα παιδιά τους. Από τα πρώτα παιχνίδια που θα τους αγοράσουν, θα είναι τα διάσημα τουβλάκια!

Τα διάσηµα πλαστικά τουβλάκια έχουν ψυχαγωγήσει και εκπαιδεύσει περισσότερα από 300 εκατοµµύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσµο, τα τελευταία 40 χρόνια.

Ποια είναι η ιστορία της Lego

Η ιστορία της Lego ξεκινάει το 1916, όταν ένας φτωχός ξυλουργός και µαραγκός, ο 25χρονος Όλε Κιρκ Κρίστιανσεν, αγόρασε ένα μικρό εργαστήριο σε ένα χωριό της Δανίας, που κατασκεύαζε κινητές σκάλες, εργαλεία και σανίδες. Ο νεαρός ξυλουργός έμεινε χήρος και έπρεπε να σκαρφιστεί εφευρετικούς και δημιουργικούς τρόπους, για να απασχολεί τα παιδιά του τις ώρες που θα εργάζεται.

Στον ελεύθερο του χρόνο του λοιπόν τού άρεσε να φτιάχνει ξύλινα παιχνίδια γαι τα παιδιά του. Την εποχή της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, οι δουλειές δεν πήγαιναν καλά και έτσι το 1932 ο Κρίστιανσεν αποφάσισε να προσθέσει στη γκάµα των προϊόντων του μινιατούρες από τα προϊόντα που ήδη έφτιαχνε καθώς και µερικά ξύλινα παιχνίδια «για να ευχαριστιούνται τα παιδιά», όπως έλεγε. Και από το σπίτι του φτωχού ξυλουργού τα διάσημα Lego πέρασαν στα παιδιά της γειτονιάς και…

Η ποιότητα ήταν πάντα η προτεραιότητα

Ο ξυλουργός της ιστορίας μας δε θέλει τους συμβιβασμούς κι έτσι προτεραιότητά του είναι η ποιότητα σε ό,τι κατασκευάζει. Άλλωστε η πινακίδα έξω από το εργαστήριό του το έγραφε ξεκάθαρα: «Only the best is good enough».

Δύο χρόνια αργότερα, καθώς διοργάνωσε ένα διαγωνισμό μεταξύ του προσωπικού του για να δώσει όνομα στην εταιρεία προσφέροντας ως δώρο ένα μπουκάλι σπιτικό κρασί χρησιµοποιεί για πρώτη φορά το όνοµα «Lego» (το οποίο είχε προτείνει ο ίδιος εξ’ αρχής) για τη νεοσύστατη εταιρεία του και που προέρχονταν από τη δανέζικη φράση «leg godt», που σηµαίνει «παίζω καλά, παίζω µε το σωστό τρόπο».

Υπήρχε όμως και μία άλλη ερμηνευτική εκδοχή, αυτή στα λατινικά που όριζε ότι η ίδια λέξη σήµαινε «µελετώ, συναρµολογώ». Τυχαίο;

Μετά την καταστροφή, τα Lego άνθισαν

Η µικρή επιχείρηση που απασχολούσε µία ντουζίνα υπαλλήλους, καταστράφηκε ολοσχερώς το 1942 από φωτιά, όµως ο ιδρυτής της κατάφερε να την αναστηλώσει σύντοµα και να ξεκινήσει την παραγωγή.

Πέντε χρόνια µετά, η Lego ήταν η πρώτη επιχείρηση στη Δανία που αγόρασε ένα προηγµένο µηχάνηµα για την παραγωγή πλαστικών παιχνιδιών, αποκτώντας έτσι σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα.

Ο Κρίστιανσεν «πίστεψε» στο νέο αυτό υλικό, το πλαστικό, χάρη στο οποίο θα φτιάχνονταν πιο αξιόπιστα παιχνίδια, µε µικρότερο κόστος και σε µεγαλύτερη παραγωγή σε σχέση µε τα ξύλινα.

1949, συγκράτησε την ημερομηνία!

Το 1949, ο πρώην ξυλουργός έφτιαξε τα πρώτα πλαστικά τουβλάκια, με την ονομασία Automatic Binding Bricks, που διέθεταν µικρές προεξοχές στις πάνω πλευρές και τρύπες στις κάτω ώστε να µπορούν να µπαίνουν το ένα στο άλλο.

Μπορούσαν να μείνουν ενωμένα, αλλά όχι τόσο σφιχτά ώστε να μην μπορούν να τραβηχτούν και να γίνουν πάλι ξεχωριστά κομμάτια. Μέχρι το 1951 η ζήτηση για τα πλαστικά παιχνίδια αυξανόταν, σηµατοδοτώντας την αρχή του τέλους για τα ξύλινα παιχνίδια. Σαν να µην έφτανε αυτό, το εργοστάσιο που τα παρασκεύαζε καταστράφηκε, δίνοντας οριστικό τέλος στην παραγωγή των ξύλινων παιχνιδιών.

Το 1958, χρονιά κατά την οποία τα τουβλάκια έχουν σχήμα που έχει καταχωρηθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, παρήχθησαν διάφορες ποικιλίες από τα πλαστικά τουβλάκια, τα οποία άρχισαν να εξάγονται σε όλη την Ευρώπη. Την ίδια χρονιά πέθανε ο Όλε Κιρκ Κρίστιανσεν, οπότε ανέλαβε ο γιος του, Γκόντφρεντ Κιρκ, ο οποίος µπαινόβγαινε στο εργοστάσιο από την τρυφερή ηλικία των 12 ετών.

Το 1963, η Lego χρησιµοποίησε βελτιωµένα υλικά στην παραγωγή, µε αποτέλεσµα τα παιχνίδια της να έχουν καλύτερη ποιότητα χρώµατος και να είναι πιο ανθεκτικά, ενώ το 1967 έφτιαξε µεγαλύτερα τουβλάκια, τα οποία απευθύνονταν σε παιδάκια άνω των πέντε ετών. Τα τουβλάκια αυτά έγιναν ανάρπαστα διεθνώς, αφού κέρδισαν την εµπιστοσύνη των γονέων, που επιθυµούσαν να βλέπουν τα παιδιά τους να παίζουν µε ασφαλή και δηµιουργικά παιχνίδια.

Και μετά ήρθε η Legoland

Το 1968 δηµιουργήθηκε στη Δανία η πρώτη Legoland, ένα τεράστιο πάρκο κατασκευασµένο από τουβλάκια, το οποίο είναι το δεύτερο πιο δηµοφιλές αξιοθέατο, προσελκύοντας περίπου ένα εκατοµµύριο επισκέπτες το χρόνο.

Σήµερα, η Lego εξακολουθεί να παραµένει οικογενειακή επιχείρηση, καθιστώντας την οικογένεια Κρίστιανσεν την πιο πλούσια δυναστεία στη Δανία, µε προσωπική περιουσία που υπερβαίνει τα πέντε δισ. δολάρια.

Bonus info

Σύµφωνα µε την ιστοσελίδα της εταιρείας, περίπου 327 δισ. τουβλάκια έχουν πουληθεί από το 1949, τα παιδάκια όλου του κόσµου παίζουν µε αυτά ετησίως πέντε δισ. ώρες, ενώ αντιστοιχούν κατά µέσο όρο 62 τουβλάκια σε καθέναν που ζει σ’ αυτό τον πλανήτη. Συν τοις άλλοις, τα τουβλάκια που πωλούνται κάθε χρόνο μπορούν να καλύψουν τη γη πέντε φορές.

Μόνο για Lego- φαν- ατικός;

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 250.000 φανατικοί ενήλικες των πλαστικών κύβων, που διατίθενται πλέον σε 53 διαφορετικά χρώματα, γνωστοί και με την προσωνυμία Afols (Adult Fans of Lego), ενώ ιδιαίτερα δημοφιλή είναι και τα αντίστοιχα φεστιβάλ, όπως το BrickFest, όπου εκεί χτίζονται κατασκευές τεραστίων διαστάσεων, από το μεγαλύτερο πλοίο ή τραίνο Lego, ενώ εκτυλίσσονται μέχρι και αγώνες ταχύτητας κατασκευής μεταξύ των ομάδων.

Το 2014 η Lego, χάρη και στην επιτυχία της ομώνυμης ταινίας που έκοψε παγκοσμίως εισιτήρια αξίας 468 εκατ. δολαρίων και η οποία παρακίνησε χιλιάδες παιδιά να αναζητήσουν τα προϊόντα της που εμφανίζονταν στην ταινία, ξεπέρασε σε πωλήσεις την Mattel και την Hasbro.

Χωρίς αμφιβολία, η δανέζικη εταιρεία, προσφέροντας ουσιαστικά ένα μόνο προϊόν, το οποίο κυριαρχεί στην αγορά, και έχοντας κατασκευάσει σειρά εργοστασίων ανά τον κόσμο, έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα στη βιομηχανία των παιχνιδιών, απολαμβάνοντας σχεδόν πενταπλάσια περιθώρια κέρδους έναντι των ανταγωνιστών της.

Ένα διαχρονικό παιχνίδι, που εξελίσσεται μέσα στον χρόνο και μεγαλώνει μαζί με κάθε γενιά.

Αναμένουμε να μας εντυπωσιάσει και στον ψηφιακό κόσμο!

10 LegoFun Facts

  1. Κάθε τουβλάκι που κατασκευάστηκε το 1958 μπορεί ακόμη να αλληλοσυνδεθεί.
  2. Ο μέσος όρος λέει ότι κάθε άτομο παγκοσμίως είχε περίπου 86 τουβλάκια κάποια στιγμή στη ζωή του.
  3. Μόνο 18 κομμάτια στα χίλια καταστρέφονται κατά την παραγωγική διαδικασία.
  4. Αν οι Lego φιγούρες ήταν υπαρκτοί άνθρωποι, θα αποτελούσαν τον μεγαλύτερο πληθυσμό της γης.
  5. Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων πωλούνται 28 παιχνίδια Lego κάθε δευτερόλεπτο!
  6. Παράγουν 306 εκατομμύρια ρόδες (μίνι αλλά ρόδες) τον χρόνο, αριθμός που ξεπερνάει κατά πολύ ακόμη και την ετήσια παραγωγή τροχών της
  7. Οι Master Model Builders στη Legoland είναι πραγματικοί άνθρωποι.
  8. Τα Lego που πουλούνται κάθε χρόνο φτάνουν, για να καλύψουν πέντε φορές τον γύρο της γης.
  9. Τα τουβλάκια Lego δεν έχουν πληθυντικό. Lego στον ενικό, Lego και στον πληθυντικό.
  10. Η Lego είναι «πατημένα» 83 ετών.

Αφήστε μια απάντηση