Χριστούγεννα Γονιών: Εσύ τι έχεις να θυμάσαι;

Χριστούγεννα Γονιών: Εσύ τι έχεις να θυμάσαι;

Τα Χριστούγεννα έχουν και μία κρυφή, ανομολόγητη νοσταλγία… Θυμάσαι λίγο τα παιδικά σου χρόνια, σκέφτεσαι τους γονείς που μεγαλώνουν, τα παιδιά που μπήκαν στην εφηβεία, τη γιαγιά που ίσως είναι μόνη της σε μία άλλη περιοχή εκτός πόλης, τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τόσο από υλικά όσο και από παρέα.

Και ξέρεις αυτή η νοσταλγία και η συγκίνηση είναι που διαχωρίζει την αντίληψη των Χριστουγέννων από τους γονείς με την αντίστοιχη των παιδιών. Τα παιδιά έχουν συνδυάσει τις εορταστικές ημέρες με παιχνίδι, φίλους, χαρά, στολισμένο σπίτι, χριστουγεννιάτικο δέντρο, λιχουδιές, δώρα και γέλια. Ο ενήλικας ίσως δεν το αισθάνεται πάντα έτσι.

Εσύ αλήθεια τι έχεις να θυμάσαι από τα Χριστούγεννα των παιδικών χρόνων; Το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι η σύνταξη του γράμματος στον Άι Βασίλη, το πιατάκι με τα treats και δίπλα στο τζάκι ένα ποτήρι γάλα για την ημέρα που θα τον περιμέναμε. Κάθε χρόνο σκεφτόμασταν τι θα ζητήσουμε, αλλά και μέσα από τη σκέψη του αν ήμασταν ή όχι καλό παιδί, κάναμε μία αυτοκριτική. Κατά βάθος ξέραμε πολύ καλά τις αταξίες και τις καλές πράξεις μας, παρά το νεαρό της ηλικίας μας.

Μετά είχαμε τον χριστουγεννιάτικο «μποναμά» από τη γιαγιά και τον παππού και τα δώρα με το γιορτινό περιτύλιγμα που κατέφθαναν από την επαρχία στο σπίτι. Είχαν αγοραστεί με τόση αγάπη!

Και κάπου εκεί τις παραμονές το σπίτι μύριζε… Χριστούγεννα! Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, παραδοσιακά γλυκά ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας από όπου κατάγεσαι (γιατί οι παραδόσεις διαφέρουν), βασιλόπιτα και μία άτυπη άδεια για να φάμε από όλα αυτά χωρίς μέτρο.

Τα πρωινά περιελάμβαναν πάντα κουραμπιέ ή μελομακάρονο με γάλα, ενώ τα φωτάκια που στόλιζαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο παρέμεναν ανοιχτά από το πρωί έως το βράδυ (εκνεύριζε και τους δικούς σου γονείς η μουσική που έπαιζαν τα φωτάκια;).

Η παράδοση επίσης θέλει βόλτα στο κέντρο της πόλης, στο στολισμένο κέντρο με τις κόκκινες και πράσινες βιτρίνες, χάζι στα μαγαζιά με τα στολίδια και δώρο ένα γούρι που θα μας συντρόφευε με τη θετική ενέργειά του όλο τον επόμενο χρόνο.

Για όλες αυτές τις αναμνήσεις, αξίζει να ζούμε τα Χριστούγεννα με αγάπη, γενναιοδωρία και χαμόγελα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *