ΠΑΙΔΙ & ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ: ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

ΠΑΙΔΙ & ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ: ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση στις αλλεργίες των παιδιών, με αναλογία 1 στα 4 παιδιά να παρουσιάζουν αλλεργίες. Ειδικότερα μάλιστα, όπως συμβαίνει και μ’ εμάς τους ενήλικες, την περίοδο της Άνοιξης. Στις κύριες αλλεργικές παθήσεις περιλαμβάνονται η αλλεργική ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα, το αλλεργικό άσθμα, η κνίδωση δηλαδή το αίσθημα της φαγούρας κ.ά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Όταν λέμε αλλεργία εννοούμε την “παράδοξη” αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στο αλλεργιογόνο (π.χ. γύρη, σκόνη) που εισέρχεται στο σώμα μέσω της εκπνοής ή της δερματικής επαφής. Αυτή η αντίδραση εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα όπως καταρροή, φτέρνισμα, βρογχικό άσθμα, δυσκολία αναπνοής, ξηρό βήχα, ερεθισμένα μάτια με φαγούρα κ.τ.λ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευόμαστε τον ιατρό και παιδίατρο για να εντοπίσουμε και αντιμετωπίσουμε το αίτιο της αλλεργίας.

Πως γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση των αλλεργικών παθήσεων βασίζεται κυρίως στο ιστορικό και την κλινική εικόνα, ενώ αρκετές φορές απαιτείται να γίνουν και κάποια τεστ αλλεργίας. Τα τελευταία συμβάλλουν στον ακριβή προσδιορισμό των υπεύθυνων αλλεργιογόνων και στο σχεδιασμό της αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Και λέμε “αντιμετώπιση” γιατί θεραπεία δεν υπάρχει. Απλά φροντίζουμε να διατηρούμε τις αλλεργίες μας σε καταστολή.

Αλλεργίες και σχολείο/ παιδικός σταθμός

Οι αλλεργίες της άνοιξης επηρεάζονται από διάφορα αντικείμενα, συστατικά και καταστάσεις που υπάρχουν στην καθημερινότητα των παιδιών. Μερικά από αυτά είναι η γύρη στο προαύλιο του σχολείου ή του παιδικού σταθμού, τα ακάρεα της σκόνης, η σκόνη της κιμωλίας, οι τρίχες από κατοικίδια ή άλλα ζωάκια που ενδεχομένως φέρουν κάποια παιδιά πάνω στα ρούχα του σχολείου και κάποιες μορφές άσκησης. Για τις τελευταίες πρέπει να ενημερωθείτε από τον θεράποντα ιατρό, ανάλογα με την αλλεργία.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των αλλεργιών σε παιδιά (και όχι μόνο)

Οι κύριοι “υπεύθυνοι” της εποχιακής αλλεργίας είναι η γύρη της ελιάς, το γρασίδι και το περδικάκι. H Wonderland συστήνει να συμβουλευθείτε τον θεράποντα ιατρό και τον παιδίατρό σας, ώστε να αντιμετωπίσετε σωστά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ενοχλητικά συμπτώματα που ταλαιπωρούν το μικρό σας. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχουν και οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των αλλεργιών. Αυτοί είναι:

  • Μείνετε μακριά από εστίες πρασίνου: Πρώτο και βασικό βήμα είναι ν’ αποφύγετε την έκθεση στη γύρη. Μην επισκέπτεστε περιοχές με πολύ πράσινο και προτιμήστε παραθαλάσσια μέρη, όπου οι συγκεντρώσεις γύρης είναι από ελάχιστες μέχρι μηδαμινές!

 

  • Φέρτε τα χόμπι του παιδιού (όσο αυτό είναι εφικτό) indoors: Προτιμήστε να παίξετε ή γυμναστείτε παρέα σ’ εσωτερικούς χώρους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα βρίσκεστε αποκλειστικά στο σπίτι. Γενικότερα τα φυτά γονιμοποιούνται τις πρωινές ώρες (από τις 7.00 μέχρι τις 10.00) γι’ αυτό- όσο μπορείτε- περιορίστε τότε τις μετακινήσεις σας.

 

  • Βάλτε τους τα γυαλιά! Όταν βγαίνετε έξω φοράτε γυαλιά ηλίου και φροντίστε να τα καθαρίζετε επιμελώς ώστε να κρατήσετε τη γύρη μακριά από τα μάτια των παιδιών.

 

  • Το νου σου, κύριε οδηγέ! Όταν οδηγείτε κλείνετε τα παράθυρα ή αν είστε πάνω στη μηχανή φοράτε προστατευτικό κράνος (πάντα και εσείς και τα παιδιά) για να μείνει κλειστή η δίοδος για τη γύρη από τη μύτη και το στόμα.

 

  • Wash away! Πλένετε τα ρούχα σας με καυτό νερό και μην τα απλώνετε ούτε τις πρωινές ώρες ούτε τις ξηρές- ζεστές μέρες.

 

  • Όχι στις έντονες μυρωδιές: Αποφεύγετε τις έντονες μυρωδιές (αποσμητικά, αρώματα, ακόμη κι απορρυπαντικά) γιατί μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αλλεργίας.

 

  • Ένα καλό χτένισμα πριν… Tον ύπνο! Πριν κοιμηθούν τα παιδιά, φροντίστε να χτενίζετε τα μαλλιά τους καλά για να μην μείνει ίχνος γύρης στα μαλλιά και το μαξιλάρι τους. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις που τα παιδιά έχουν μόλις κάνει το μπανάκι τους.

 

  • Φροντίστε το ζωάκι σας: Το ξέρατε ότι το κατοικίδιο μπορεί να γίνει “φορέας” της γύρης; Kι όμως, γι’ αυτό πρέπει να το πλένετε και να το κουρεύετε τακτικά αυτό το διάστημα.

 

  • Καθαριότητα VS Γύρης, 1- 0! Μην έχετε χαλιά ή μοκέτες στο σπίτι και να χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα δύο φορές την εβδομάδα, για να διώχνετε τη σκόνη.

 

  • Κάντε έξωση στη γύρη: Φροντίζετε να έχετε χαμηλά επίπεδα υγρασίας στο σπίτι. Όταν υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση γύρης, μην αερίζετε το σπίτι και τα κλινοσκεπάσματα.

 

Αφήστε μια απάντηση