ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Τα επιτραπέζια παιχνίδια έχουν συνδεθεί, μέσα στα χρόνια, με την οικογένεια. Πλέον αποτελούν μία ευχάριστη, διασκεδαστική και ωφέλιμη συνήθεια τόσο γιατί μέσα από κάποια επιτραπέζια μαθαίνουμε όσο και γιατί είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να κάνουμε bonding με όλα τα μέλη της οικογένειας, από το πιο μικρό σε ηλικία μέχρι το πιο μεγάλο.

Μάλιστα οι ειδικοί τονίζουν ότι τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, αναπτύσσουν τις ικανότητές τους, εξελίσσουν τις γνώσεις τους και μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται. Όσο για εκείνους που δηλώνουν ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι βαρετά, η γνώμη τους αλλάζει μόλις τα δοκιμάσουν και… “μπουν στο παιχνίδι”!

Από την Πάμελα Λύτρα

Τα επιτραπέζια παιχνίδια έχουν την ιστορία τους

Υπάρχουν ιστορικές πηγές που αποδεικνύουν ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια ήταν διαδεδομένα σε διάφορους πολιτισμούς από τα αρχαία ακόμη χρόνια. Τα πρώτα παιχνίδια άρχισαν να τυπώνονται περίπου στα μέσα του 1800 και αποτελούσαν έναν τρόπο εκπαίδευσης αλλά και ψυχαγωγίας. Κάτι σαν σήμερα δηλαδή… Η ιστορία των επιτραπέζιων παιχνιδιών είναι μεγάλη και ενισχύεται συνεχώς από την ποικιλομορφία που παρουσιάζουν, ώστε να καλύπτουν κάθε σκοπό και γούστο.

Είναι το μέσο για να μάθουν τα παιδιά βασικές έννοιες

Κάθε επιτραπέζιο παιχνίδι έχει μία ορισμένη δομή κι έτσι κάνουμε λόγο για μία δομημένη κοινωνική δραστηριότητα. Τα παιδιά μαθαίνουν, αναπτύσσουν τις δεξιότητες και τη φαντασία τους, λειτουργούν ομαδικά και συνεργατικά ενώ εκπαιδεύονται ώστε να σκέφτονται πιο μεθοδικά. Μερικές βασικές έννοιες που μαθαίνει ένα παιδί μέσα από τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι οι:

 • Συνεργασία
 • Επιτυχία- Αποτυχία
 • Σωστό- Λάθος
 • Κριτική σκέψη
 • Κανονισμός
 • Ομαδικότητα
 • Δικαιοσύνη

Στον παιδότοπο της Wonderland θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα επιτραπέζια παιχνίδια. Αρχικά γιατί τα αγαπάμε εμείς οι ίδιοι και πιστεύουμε στη δύναμη της εκπαιδευτικής ψυχαγωγίας τους και στη συνέχεια γιατί όσα έχουμε διαλέξει, ξέρουμε ότι σας αρέσουν!

Τα επιτραπέζια “χτίζουν” την υπομονή στην οικογένεια

Η υπομονή είναι κάτι που μας λείπει συχνά στην οικογένεια ή υπάρχει αλλά όχι σε ισορροπία. Έτσι κάποιο μέλος της οικογένειας έχει περισσότερη υπομονή από τα υπόλοιπα. Τα επιτραπέζια παιχνίδια όμως μαθαίνουν σε κάθε μέλος της οικογένειας να περιμένει τη σειρά του για να παίξει, να σέβεται τους κανόνες, να λειτουργήσει μέσα στον απαιτούμενο χρόνο, άρα να έχει υπομονή.

Οι οικογένειες κάνουν “bonding” παίζοντας επιτραπέζια

Η καθημερινότητα δε μας επιτρέπει πάντα να χαρούμε την οικογένεια. Μάς βρίσκει κουρασμένους και χωρίς όρεξη για να κάνουμε το κάτι παραπάνω από τα τυπικά. Έτσι δεν προσφέρουμε στο μέγιστο ούτε στα παιδιά αλλά ούτε καν σ’ εμάς τους ίδιους. Τα επιτραπέζια παιχνίδια λοιπόν μάς φέρνουν πιο κοντά, μας βγάζουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, μας κινούν το ενδιαφέρον και μας ωθούν να κλείσουμε την τηλεόραση για να μιλήσουμε και να παίξουμε.

Γιατί τα επιτραπέζια ωφελούν τα παιδιά μας

 • Τα εκπαιδεύουν ώστε να λειτουργούν με στρατηγική
 • Οξύνουν το μυαλό αφού αναγκάζουν τα παιδιά να σκεφτούν εναλλακτικές λύσεις/ κινήσεις
 • Εξελίσσουν τη δημιουργικότητα και φαντασία τους
 • Τα ψυχαγωγούν και τα κάνουν να “ξεκολλήσουν” από την οθόνη
 • Τους διδάσκουν τι σημαίνει υγιής ανταγωνισμός
 • Τα βοηθάει να κατανοήσουν ότι κάθε δράση έχει και αντίδραση
 • Τα ωθεί να λαμβάνουν πρωτοβουλίες ενισχύοντας έτσι την κριτική σκέψη και την αυτοπεποίθησή τους

Ρωτήστε μας για τα επιτραπέζια και άλλα ομαδικά παιχνίδια που διαθέτουμε στη Wonderland και διαλέξτε ποιο θα είναι το επόμενο που θα παίξετε με τους φίλους και την οικογένεια!

 

Αφήστε μια απάντηση