ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΙΩΣΕΙΣ

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΙΩΣΕΙΣ

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα έχουν αδειάσει τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί από παιδάκια. Οι εποχικές ιώσεις είναι πολλές και αρκετές από αυτές έχουν αποδειχθεί πολύ επικίνδυνες τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά.

Στη Wonderland φροντίζουμε να επικοινωνούμε στα παιδιά τους βασικούς κανόνες υγιεινής, ανεξαρτήτως εποχής, και απολυμαίνουμε τακτικά τους χώρους μας. Έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που θα πούμε σ’ ένα παιδί τι πρέπει να κάνει. Αν εντάξουμε την καθαριότητα στο παιχνίδι, για παράδειγμα ως βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να παίξει, τότε θα δούμε πως οι «κανόνες» θα γίνουν μία ευχάριστη συνήθεια. Ποιος θα πλύνει πρώτος λοιπόν τα χεράκια του;

Ως μέλος της ομάδας «Καθαροί Παιδότοποι» και όντας οι ίδιοι γονείς λαμβάνουμε κάθε απαραίτητο μέτρο την πρόληψη απέναντι στις ιώσεις.

 1. Διαθέτουμε απολυμαντικούς σταθμούς χεριών κατά την είσοδο των παιδιών στον παιδότοπο.
 2. Καθαρίζουμε καθημερινά τους χώρους 
 3. Κάθε 15 ημέρες επισκέπτεται τον παιδότοπό μας ένα μέλος της ομάδας Καθαροί Παιδότοποι και απολυμαίνει με ειδικό εξοπλισμό όλα τα πλαστικά, φουσκωτά (ακόμη και τα φουσκωτά μπαλάκια ένα προς ένα).
 4. Στο χώρο μας θα δείτε πάντα τουλάχιστον δύο άτομα που έχουν αναλάβει την καθαριότητα της
 5. Έχουμε το δικό μας φαρμακείο.
 6. Βγάζουμε τα παπούτσια μας στον παιδότοπο και τα φουσκωτά.
 7. Ενημερώνουμε τους γονείς πως ένα ελαφρώς κρυωμένο παιδάκι θα ήταν καλό, τόσο για εκείνο όσο και για τρίτα παιδάκια, να μην εισέλθει στο χώρο.

Για εμάς το πιο σημαντικό είναι η ενημέρωση των γονέων, των κηδεμόνων και εκπαιδευτικών, των ιδιοκτητών χώρων εστίασης ή δραστηριοτήτων για την οικογένεια. Η πρόληψη είναι άλλωστε η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση.

Οι παιδαγωγοί μας καθοδηγούν τα παιδιά για το πως να καθαρίζουν τακτικά τα χέρια τους πριν το φαγητό, πριν το παιχνίδι, πριν την τουαλέτα τους, πριν κοιμηθούν, πριν τα βάλουν στο στόμα ή αγγίξουν το πρόσωπό τους.

 • Σαπουνίζουμε καλά τα χέρια μας τρίβοντάς τα.
 • Σαπουνίζουμε διεξοδικά ανάμεσα στα δάχτυλα και στα σημεία των νυχιών, όπου συγκεντρώνονται πολλά μικρόβια.
 • Ο επαρκής χρόνος σωστού σαπουνίσματος των χεριών είναι περίπου 1 λεπτό (πως έχουμε χρόνο βουρτίσματος για τα δόντια; Έτσι έχουμε και για τα χέρια μας!)
 • Δεν αφήνουμε τα χεράκια μας βρεγμένα μετά το πλύσιμο των χεριών. Τα σκουπίζουμε καλά, γιατί έτσι δεν αφήνουμε εύφορο περιβάλλον για να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί.

Αφήστε μια απάντηση