ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Το παραμύθι είναι ένα σπουδαίο κομμάτι της παιδικής, αλλά και ενήλικης ζωής μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι υπάρχουν παραμύθια για ενήλικες. Η ομάδα της Wonderland πιστεύει πως το παιδικό παραμύθι είναι ένας από τους πιο ιδανικούς τρόπους, για να γνωρίσουν τα παιδιά τον κόσμο γύρω τους και εμείς, οι μεγάλοι, να διατηρήσουμε λίγη από την παιδικότητά μας.

Είμαστε λάτρεις των παιδικών παραμυθιών και αυτό φαίνεται από την επιλογή του ονόματος στο χώρο μας, από τη διακόσμηση, τα θεματικά πάρτι που οργανώνουμε αλλά και τις διάφορες δραστηριότητες που συμβαίνουν στη Wonderland.

Από την Πάμελα Λύτρα

Τι ανακαλύπτουμε διαβάζοντας ένα παιδικό παραμύθι στα παιδιά

  1. Στα παιδιά αρέσει η επαναληψιμότητα. Συμβαίνει συχνά να θέλουν να τους διαβάσουμε ξανά και ξανά το ίδιο παραμύθι.
  2. Φαντάζονται τους ήρωες και προβλέπουν τις αντιδράσεις τους κατά την εξέλιξη του παραμυθιού.
  3. Ταυτίζονται με κάποιον από τους ήρωες και έτσι το νιώθουν πολύ δικό τους.
  4. Χαλαρώνουν μέσα από τη διαδικασία της αφήγησης παραμυθιού.
  5. Μαθαίνουν όλα όσα εμείς οι μεγάλοι, γονείς και εκπαιδευτικοί, θέλουμε να τους «περάσουμε» ως μηνύματα με μεγαλύτερη ευκολία.
  6. Θυμούνται διαλόγους του παραμυθιού αυτούσιους και τους επαναλαμβάνουν μέσα στην ημέρα ή τα συζητούν με τους φίλους τους.
  7. Τα παιδιά έχουν προτίμηση στα παιδικά παραμύθια, ανάλογα με τον χαρακτήρα τους. Γι’ αυτό ας τους επιτρέπουμε την επιλογή με βάση τα δικά τους κριτήρια.

Που είναι καλύτερα να διαβάζουμε το παραμύθι στα/με τα παιδιά

Ευγένιος Τριβιζάς: «το παραμύθι αποτελεί τη μύηση στην ενήλικη ζωή» με τη «φαντασία να αγκαλιάζει όλα αυτά που θα κατανοήσουμε και θα γνωρίσουμε στο μέλλον».

Αυτό εξαρτάται κι από την ηλικία του παιδιού. Οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν να διαβάζουν ένα παιδικό παραμύθι στα παιδιά για καληνύχτα. Τα bedtime stories όμως δε σημαίνει ότι είναι και τα αγαπημένα τους. Μπορεί να διευκολύνουν τη δική μας καθημερινότητα, αλλά ένα παιδί μπορεί να θέλει να διαβάσει το παραμύθι του σε άλλο χρόνο και σε άλλο τόπο.

Οι δραστηριότητες με άλλα παιδιά και η ομαδική αφήγηση παραμυθιού στο σχολείο ή τον παιδότοπο, συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση και την ανταλλαγή απόψεων των παιδιών. Η βραδιά παραμυθιού στο σπίτι μπορεί να χαλαρώσει τα παιδιά σε στιγμές που είναι γεμάτα ενέργεια. Το ίδιο και όταν νιώθετε πως έχουν πιεστεί για κάτι, το παιδικό παραμύθι είναι ένα μέσο αποφόρτισης για εκείνα. Ειδικά αν τους δημιουργεί ευχάριστες, παραμυθένιες εικόνες.

Τέλος μπορείτε να δημιουργήσετε έναν χώρο ανάγνωσης παιδικών παραμυθιών στο σπίτι. Ανάγνωσης και αφήγησης για τα μεγαλύτερα παιδάκια, που επιμένουν παραμυθένια! Κι όπως έχει τονίσει σε συνέντευξή του ο Ευγένιος Τριβιζάς, «το παραμύθι αποτελεί τη μύηση στην ενήλικη ζωή» με τη «φαντασία να αγκαλιάζει όλα αυτά που θα κατανοήσουμε και θα γνωρίσουμε στο μέλλον».

Αφήστε μια απάντηση