ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Όταν είσαι γονιός οι προτεραιότητές σου, ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο, αλλάζουν. Εκεί που έψαχνες το νέο εστιατόριο ή το καινούργιο μπαράκι της πόλης, αρχίζεις να αναζητάς τι διαφορετικό μπορείτε να κάνετε το Σαββατοκύριακο με την οικογένεια. Και τι γίνεται εκείνες τις δύσκολες κρύες ημέρες του χειμώνα, που βρέχει ασταμάτητα και τα παιδιά θέλουν να παίξουν εκτός σπιτιού;

Πράγματι όταν έχει ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες, οι επιλογές για να περάσεις καλά με το παιδί είναι πολλές! Αρκεί να έχεις ιδέες και φαντασία, που ξεπερνούν την καθιερωμένη παιδική χαρά. Στις περιπτώσεις όμως ενός δυνατού χειμώνα ή μίας βροχερής εβδομάδας, δυσκολεύεσαι να διαλέξεις.  Άσε που για να βγεις από το σπίτι, θέλεις ένα ισχυρό κίνητρο και μία έτοιμη, ολοκληρωμένη λύση.

Ο παιδότοπος θέλουμε να είναι ένα οικογενειακό στέκι

Το ιδανικό σενάριο θα ήθελε έναν πολυχώρο για την οικογένεια, με τα χαρακτηριστικά παιδότοπου. Τι σημαίνει αυτό; Τα παιδιά παίζουν σ’ έναν εντυπωσιακό και ασφαλή χώρο και κάνουν δημιουργικές δραστηριότητες, που διατηρούν το ενδιαφέρον τους αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους. Οι γονείς από την άλλη, πίνουν τον καφέ τους ή απολαμβάνουν το φαγητό με καλούς φίλους σ’ ένα ζεστό και σύγχρονο και όσο πρέπει «ενήλικο» περιβάλλον. Τώρα αν πιστεύετε ότι όλα αυτά μαζί δε μπορείτε να τα έχετε, έφτασε η στιγμή να επισκεφθείτε τη Wonderland, το νέο οικογενειακό στέκι στον Πειραιά.

Ποια είναι τα οφέλη του παιδότοπου για τα παιδιά

 1. Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και κάνουν τους πρώτους τους φίλους. Ειδικότερα αν ο παιδότοπος γίνει το οικογενειακό στέκι σας, θα μπορεί να βλέπει τους φίλους του ακόμη πιο συχνά.
 2. Αναπτύσσουν την κριτική σκέψη και τις δεξιότητές τους μέσα από μία σειρά δημιουργικών δραστηριοτήτων.
 3. Μαθαίνουν να συγκεντρώνονται όταν αναλαμβάνουν να κάνουν κάτι δίνοντας όλη τους την ενέργεια σε αυτό.
 4. Ανεξαρτητοποιούνται σταδιακά από τους γονείς. Όταν μιλάμε για παιδιά προσχολικής ηλικίας, ο παιδότοπος τα προετοιμάζει με τον τρόπο του για τον παιδικό σταθμό και το σχολείο.
 5. Μέσα από τις ομαδικές δραστηριότητες μαθαίνουν να λειτουργούν μαζί με άλλα παιδιά και όχι ατομικά. Η έννοια της ομαδικότητας πρέπει να αναπτύσσεται από νωρίς.
 6. Το παιχνίδι και ειδικά το ελεύθερο παιχνίδι συμβάλλουν στην αποφόρτιση του παιδιού από το stress που μπορεί να νιώθει για συναισθηματικούς λόγους.

 

Ποια είναι τα οφέλη του παιδότοπου για τους γονείς

 1. Οι γονείς ησυχάζουν για λίγο από τη φασαρία, αφού τα παιδιά εκτονώνουν την ενέργειά τους εκτός σπιτιού.
 2. Έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με άλλους γονείς και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.
 3. Εκδηλώνουν την παιδικότητά τους και καλλιεργούν το δεσμό με τα παιδιά τους. Οι γονείς πρέπει να παίζουν με τα παιδιά αλλά και να τα παροτρύνουν για πρωτοβουλίες και ανεξαρτησία.
 4. Αποφορτίζονται από το stress της καθημερινότητας σ’ ένα ζεστό και ξέγνοιαστο περιβάλλον.
 5. Αφιερώνουν λίγο χρόνο στον εαυτό τους για καλή παρέα, ποιοτικό φαγητό και ένα ποτήρι κρασί για έξτρα χαλάρωση.

Bonus info: Αν είστε καπνιστής, ο παιδότοπος αποτελεί και μία πρόκληση ώστε να παραμείνετε χωρίς τσιγάρο περισσότερες ώρες!

Ο παιδότοπος κάνει καλό στην οικογένεια, γιατί επαναφέρει τις ισορροπίες που συχνά χάνονται μέσα στην καθημερινότητα. Ο γονιός θυμάται ότι είναι ένας ενήλικας με παιδικότητα και τα παιδιά μαθαίνουν να παίρνουν πρωτοβουλίες και να λειτουργούν ανεξάρτητα όπως δηλαδή κάνουν οι “μεγάλοι”.

 

Αφήστε μια απάντηση